Incalzirea globala presupune ridicarea nivelului marilor si reducerea suprafetei uscatului. Orasele importante sunt asezate pe cursul /malul unei ape. Aglomerarea urbana a adus noi idei. De ce sa nu construim mai aproape de apa, sau direct pe ea. O casa plutitoare si ancorata nu e amenintata de inundatii. In Europa, cei mai interesati de cladiri plutitoare sunt olandezii, parte a tarii lor este sub nivelul marii /poldere. La Amsterdam, tineri arhitecti nu au dreptul sa propuna schimbari la casele vechi si elegante de pe malul canalelor.

http://www.reuters.com/article/2012/10/09/uk-dutch-architect-water-idUSLNE89801Z20121009

Si atunci incep cu casele plutitoare /barje ancorate. Arh.Koen Olthuis, Waterstudio, propune sa nu se lupte cu apa. Mai bine sa se alieze cu ea. Are proiecte realizate in Anglia, Germania, Olanda desigur, dar si Indonezia si Maldive.Un terminal plutitor pentru pacheboturi e de mirare ca nu a fost dat inca in functiune.

Solutiile pe apa au si merite si defecte. Propunerea stadionului olimpic 2016 la Rio arata bine, imbaiata in golf, dar ar pune mari probleme de evacuare. Cred ca si de intretinere.


Published on September 02, 2015. 8168 views. 0 comments