en en | ro ro

Din minunile lumii antice, doar piramidele au rezistat la Gizeh. In selectia actuala a celor mai deosebite monumente vechi, site-ul Petra ar intra in primele 5. Norocul nostru este ca locul a fost abandonat 1000 de ani, acoperit de nisipurile desertului, aduse de vant in canion. Astfel nu a fost distrusa de oameni si de intemperii. Si intrarea un pret pe masura : 30 $.

bilet%20Petra.jpg

Dinarul iordanian se schimba cam la paritate cu Euro. Local schimbul in $ este mai bun :
http://www.mataf.net/en/currency-converter-119.htm

Pe un platou inalt din roca relativ dura, cu vai adanci, ansamblului i se spune Minunea Roz. Daca japonezii si americanii il parcurg in 2 zile, am avut oportunitatea sa-l vizitez in fuga. Am alergat 2 ore si jumatate, din care o ora accesul dus-intors. Pe valea ingusta de 16 km, fosta albie de rau cu zeci de mii de ani in urma, sunt insiruite monumente civile si funerare ale unor civilizatii bogate nabateene, elenistice, romane si bizantine.

Accesul se face printr-un defileu foarte ingust, uneori chiar se inchide deasupra, plimbare de 2 km, care debuseaza pe unul din cele mai faimoase monumente, the Treasury, un mormant regal sapat in stanca. Urmeaza alti 14 km cu monumente diverse.
Piatra este foarte frumoasa, cu straturi puternic colorate.

calcar%20Petra.jpg

Uneori stanca este taiata de planuri paralele cu straturile.
In acele locuri, roca apare cu dungi intens colorate, in genul fibrei de la lemn.
Desigur si eu fac poze cu peisaje. Dar nu le arat decat daca au lumini deosebite.

Sa arati poze facute ziua in amiaza mare, la una dintre minunile lumii unde ai stat o ora, mi se pare o dovada de superficialitate. Ca sa descoperi frumusetile ascunse si sa surprinzi farmecul unui loc, ar trebui sa dormi macar 2 nopti acolo. In Regatul Hashemit al Iordaniei, Calea Regilor, cum i se mai spune, a fost lasata fara nici-o amenajare turistica.

Nu cred ca este permis cu cortul, fara autorizatii speciale. Ghidul ne-a spus ca motocicletele nu au voie. Doar regele Iordaniei poate veni acolo cu motocicleta.

Si sa nu uit. In Iordania apa nu este potabila. Se poate face ceai cu ea.

Published on February 08, 2008. 4129 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives