en en | ro ro

Nu mai sunt ciudatul de foloseste doar obiectiv fix. Parca ar fi venit Mos Craciun pe 3 mai. M-am improprietarit cu un zoom superangular, ca acum asa e Trendy.

Cum indraznesc sa vorbesc de obiective super-wide, deja tratate de Senso TV, cu special guest-star dl.Rafi, de la F64, care ne spune ce crede dansul ca ar fi OK. Obiectivele super-wide, zice dumnealui, sunt foarte potrivite si la portret.
Mai aflam ca fotografii de interior la arhitectura se fac, cu blitz, la diafragma minima 5,6. In trepied nu pare sa aiba incredere.

http://www.sensotv.ro/video/8160/Obiective-wide-III.html

Ma intreba sotia de ce rad de unul singur ...
Dar sa ii lasam pe cei de la Senso sa restabileasca haosul de la inceputul lumii.

Problema cu obiective prea largi e ca deseori subiectul ocupa 1/25 din format si chiar mai putin. Si atunci ?
Faci crop generos din mai multi Megapixeli, spre bucuria vanzatorilor de aparate ?
O solutie reala ar fi sa folosesti altceva, mai apropiat vederii normale.

Ca Mic Batranel acrit, cred ca folosirea sistematica a acelor obiective e spre daunatoare. Poti face fotografii excelente fara obiective mai largi de 24mm. Desi apar momente cand asa ceva devine necesar. Mi s-a intamplat si mie. Am fost in situatia de a face o optiune. Am urmarit posibilitatea folosirii efectului super-wide si deschiderea constanta. Calitatea fotografiei este mai mult influentata de calitatea vizarii, decat de pretul obiectivului.
Iar calitatea vizarii la aparate reflex e mult mai buna cu un obiectiv mai luminos, decent. De regula, un zoom de buna calitate este folosit de preferinta in zona extrema.
Nu ma omor dupa unghiuri exagerate de vizare, il tin la capatul dinspre normal. Optiunea a fost simpla.
Il las pe dl.Rafi sa utilizeze 35mm f : 4,5-5,6, cu blitz. De altfel l-am intalnit la lansare, la Carturesti, si l-am felicitat. Prefer sa folosesc eventual 24mm cu f : 2,8.

Imi povestea Witold (dl.Krassowski) despre sectia Associated Press din Polonia.
Cu putina incredere in localnici, firma mama le trimetea in scris recomandari, despre ce si cum. Ani de zile au propovaduit sa folosesti obiective de 85mm, ca sa obtii perspective elegante. Acum le-au scris ca e preferabil sa utilizezi obiective de 21mm distanta focala, care redau Mai Expresiv spatiul. Pai daca sunt acuma la moda.
Dar ce este astazi in top la moda, peste 2 ani va deveni complet demodat.

Published on May 16, 2009. 4034 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives