en en | ro ro

Pe cutiile de chibrituri, scria odata : Folositi scule potrivite. Chiar asa. Cheia veche deschide mai usor o usa decat ultimul model de picamer, desi al doilea poate deschide si un perete. O arma discreta este mai eficace decat una spectaculoasa, spre deosebire de ce ne arata filme violente. De multe ori instrumentul potrivit este mai comod si mai util decat o scula universala de referinta.

La fel este si in fotografie. In alte tari, la nivel inalt, exista specializari precise. Sunt fotografi specializati in : moda, nunti, peisaj, politica, portret, razboi, reclama, sport, wild-life /animale, etc. La arhitectura, peisaj si reclama se folosesc aparate cu rezolutie mare, asezate pe trepied. Subiectele sunt statice. In schimb pentru fotografia pe viu, sau in conflicte, un aparat cat mai mic si comod e preferabil. In jurnalistica sunt folosite deseori unghiuri largi. La sport, moda si viata salbatica, sunt folosite deseori teleobiective mari si aparate cu cadente mari la motor. De ex :
http://212.180.4.184/www.jeanpaulgaultier.com/
Cel mai potrivit aparat unui scop, poate fi cam necorespunzator la alte subiecte. Spre deosebire de soldatul perfect, care executa prostiile fara a cracni, aparatul perfect nu exista. Un aparat de fotografiat este o unealta destinata sa inregistreze lumina reflectata de un subiect.

Fotografii deosebite se fac cu idei deosebite, cu oameni sau simboluri, in lumini cat mai potrivite. Fara nici-o idee, pe lumini nefericite, si cu cele mai scumpe scule se obtin poze neinteresante.
La tineri, alegerea aparatului are 2 laturi. Una de fan al firmei, alta de vise de marire universala.

Au inceput Jocurile Olimpice de iarna, la Torino. Inchipuiti-va un tanar care primeste maine schiurile campionului olimpic, scule formidabile, de ultima tehnologie. Va deveni campion de cum le pune in picioare ? Sigur ca nu ! Mai degraba va cadea cu ele mult mai violent.
Asta i-ar putea descuraja pe unii sa mai incerce.
Numai cineva care e deja bine pregatit si foarte pasionat, s-ar putea sa progreseze mai repede.

Asa si cu fotografia. Aparate sofisticate, cu zeci de automatisme, te ajuta sa obtii ceva acceptabil in orice situatie. Dar nu te invata nimic. Nu ai control asupra lor, cat timp esti mult sub ele. Iar in situatiile intr-adevar limita, 95 % din automatisme dau spectaculos chix. Rezultatul va fi tot slab. Progresele sunt constante prin practica intensa, in conditii nu foarte bune, care te obliga sa faci mereu alegeri in directia buna, care iti ofera cea mai mare sansa de a obtine ceva interesant.

Bunul simt al d-lui Brandus a reamintit ca poti folosi scule diferite in situatii diferite. Unele aparate prosumer pot fi mai potrivite decat un D SLR pentru o treaba anume. Si mai discrete. Nu mai polivalente.

Pentru placerea ochiului, recomand premiile World Press Photo :
http://www.worldpressphoto.nl/index.php?option=com_photogallery&task=blogsection&id=16&Itemid=137&bandwidth=high
Seriile vor fi complet expuse dupa luna aprilie.
Privind unele comentarii, antipatii suport fara probleme. Dar limbajul excesiv sau extremist nu.

Published on February 16, 2006. 3951 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives