en en | ro ro

Monahismul este o viata austera, cu inclinare catre dezvoltarea vietii spirituale.
Cu secole in urma, calugarii erau majoritari printre monahi. Manastirile din tara au acum mai multe calugarite decat calugari.
Oamenii simpli prefera sa devina constructori in Italia sau Spania, decat calugari, sau macar instalatori aici. Peste tot vezi doar lucrari de mantuiala.

Sub comunismul, zis pe cele Mai Inalte Culmi, erau 247 manastiri in Romania, cu cladiri in paragina si un trai mizer. Dupa unele informatii, acum ar fi 2.800. Unele manastiri afiseaza o bunastare evidenta.
Sunt si zone ale tarii unde sunt putine alegeri. In Moldova profunda, spunea cineva, o tanara normala are de ales intre 3 vocatii : curva, gospodina, sau calugarita. Doar cele extraordinar de dotate, ambitioase, dar si norocoase, ajung prezentatoare de emisiuni de succes TV, ca sa poata imbina cele 3 laturi.

Nu e de mirare ca la unele manastiri, ca la Agapia, sunt pana la 680 de calugarite. Unele chiar au vocatie, dar altele nu prea au incotro. Se ocupa de bolnave sau de flori.

calugarita%20cu%20flori.jpg

In liceu era un profesor cu nume Calugarita, coautor al cartii de matematica.
Si cea mai rapace insecta, mantis religiosa, poarta acelasi nume, din cauza gestului de atac, care mimeaza pozitia de ruga fierbinte.
Nu or fi insectele genul meu, dar am intalnit un exemplar pe calea Buzesti. Si pentru ca se ruga la mine, am pus dosarele jos si am scos pardalnicul P&sh al sotiei. Degeaba am somat-o : sus mainile !
Rapace, rapace, da' se tinea bine, ca sa nu o ia vantul.

calugarita.jpg

Published on August 14, 2008. 5419 views. 1 comment
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives