en en | ro ro

Esti cea ce esti convins sa fii.
Televiziunile romane propovaduiesc mitocania si subcultura cu succes.
In alte parti, cei care si-au propus teluri foarte grele sunt pe cale sa reuseasca.

Navigare Necesse Est, Vivere Non Necesse. Dictonul datorat lui Pompei are esenta ideii navigatiei si comertului. Liga Hanseatica era alianta breslelor comerciale care stabileau monopolul comercial, comanda stramtorile daneze si marea Baltica. Unul din cele mai importante porturi hanseatice era Danzig, in estuarul Vistulei, acum Gdansk.
Pe parcursul istoriei, zona a facut parte din Pomerania, Prusia, Germania si Polonia.

http://www.hanse.org/en/hanse_tourism/staedtefuehrer_en
mai accesibil si mai sumar :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Liga_Hanseatic%C4%83

Inarmata de americani sa ii invinga pe nemti, armata sovietica a ajuns in 1945 la Danzig. Rusii si-au dat silinta la primul oras german intalnit, distrugandu-l 97%, cu oribile atrocitati.

1%20ruine%201945.jpg

Putinii germani ramasi au fost evacuati si orasul a trecut la Polonia. Parte importanta din populatia orasului si inainte, polonezii s-au hotarat sa refaca pitorescul orasului vechi. Au inceput sa refaca ruinele splendidului oras, la apogeu prin secolul 17.
Mostenirea culturala e singura diferenta care ne separa de altii ca noi, din Europa sau din lume, singura atractie reala a turismului, in afara de viata atragatoare.

Nu cred ca murdaria din orasele si vaile raurilor, din tara noastra, ii atrage pe turisti. Specula fara rusine practicata de baietzi dashteptzi, de aici si aiurea, are doar efectul iremediabil al distrugerii patrimoniului, inceput iresponsabil sub Marele Carpaci de Scornicesti.

http://www.adevarul.ro/articole/bazaconia.html

In Bucuresti, cladiri splendide prost intretinute sunt demolate pentru specula imobiliara. Sa castige cat de mult, condamnand viitorul. Nu s-au gandit ca transforma micul Paris intr-un gri Bombay.
Turistii vin sa vada diferente culturale, mostenire istorica, poate realizari, dar nu afaceri murdare. Nimeni nu vine sa ne vada blocurile sinistre cu termopane.

La Gdansk, spre deosebire de Bucuresti, locuitorii isi venereaza mostenirea culturala.
Din 1960 au impartit in parcele Km de ruine, concesionate sau vandute convenabil, cu o conditie. Sa fie construite cladiri similare celor vechi, cu acelasi caracter. Zeci de ani, lucrurile au mers prost. De la intrarea Poloniei in UE, vechii parteneri au revenit.
Firme din orase foste hanseatice au investitii importante in turism : suedeze, daneze, engleze, norvegiene, chiar islandeze. Si nemtii sunt prezenti, noile rezultate sunt spectaculoase. Orasul vechi aduce cu Amsterdam.
Nu ma tenteaza poze turistice, am incercat si altceva, sa ii redau atmosfera.

3%20reflex%20masina%20albastra.jpg
4%20reflex%20camion.jpg
2%20reflex%20masina%20plouata.jpg

Si cea mai mare macara portuara din Europa secolului 16, inca in functiune.

6%20macara%20port%20Ev_mediu.jpg
7%20schema%20macara.jpg

Sunt inca zone in plin centru, cu ruine pe sute de metri. Din monumente au ramas pivnite si ziduri, pastrate cu respect.
Care au sanse mari sa fie curand refacute, erau proaspat cumparate de Novotel.

5%20ruine%20central.jpg

Published on April 01, 2009. 4243 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives