en en | ro ro

De multe ori nu conteaza atat realitatea, cat parerea majoritatii despre ea. Lumea retine mai bine ce vede si ii atrage atentia, decat ce nu intelege. Intre prestatii ale lui Gigi Becali si a lui Horia-Roman Patapievici nu poate avea loc comparatie. Dar la vot popular si populist, sansa patronului de la Steaua trece clar de 90% in fata fizicianului filozof.

Scriam de curand despre refuzul realitatii.
Am uitat sa adaug ceva important. Ce faci cu fotografiile realitati daca nu ai in spate un sistem media interesat sa iti difuzeze imaginile? Mai nimic. Poate stai cu ele la sertar, sau pe HDD.

Un prieten spunea ca a vazut un film despre Robert Capa.
" O interesanta viziune despre un mare fotograf, prezentat in film ca produsul star al industriei publicistice internationale. Cand a condus Magnum ar fi delapidat fonduri importante, ca sa joace la ruleta. Celebra fotografie cu primele cinci minute din Spania se presupune ca este o regie. Mergea impreuna cu cei ce filmau si regulat apelau la regii cu scene soldatesti pentru a alimenta foame de imagini pentru cei de acasa. Fire nestatornica. Nici macar pasarea paradisului Ingrid Bergman nu l-a putut tine in loc.

Poza ungurului la Buzescu nu spune mai nimic. Cu o larga difuzare internationala si prezentare in context, se pot lua premii! Adevarat, celelalte imagini sunt de alta categorie.
Cati fotografi de presa romani, unii foarte talentati, se irosesc pe la ziare. Si in lipsa difuzarii internationale isi completeaza veniturile la nunti si botezuri?! Asta e meseria de fotograf.
Ce ar fi fost Radu Sigheti fara Reuters in spatele lui 16 ani?
Faptul ca unii folosesc la maxim Photoshop pentru reviste cu femei nu este rau. Cumparatorii au nevoie de legende si simboluri. Si asta costa.
Cinematografia face acelasi lucru. Actrite celebre nu mai arata asa, proaspat sculate din somn !
Agentia Guliver are deja birouri in tarile vecine. Politica lor este clara. Vor procentaj la cifre mari. Aveti cota mare, bine. Nu aveti, nu ne interesati. Nu ne intereseaza decat ce se vinde sigur, cu castig bun. Vindem imagini internationale. Dati bani si consumati produsele noastre.
Mai e ceva in tara asta Made in Romania, sau totul este sub lupa multinationalelor ?

Nu mai ma mira cand legende ale fotografiei ca R. Capa sunt prezentate in alta lumina, mai putin favorabila. Ma bucura cind gasesc fotografi foarte seriosi si foarte buni, desi mai putin vedete si se scrie mai putin despre ei. La fel cum se imtimpla cu vedetele din televiziuni. Sunt convins ca stii foarte bine aceste lucruri.

Fotografia se aseamana cu meseria ta de arhitect. La fel e si la voi.
Am simtit nevoia sa punctez, ca aceste lucruri sa fie intelese si de tineri la inceput de cariera. "

Multumesc Florin.
Asa este, din pacate. Banii nu au miros.

Published on March 21, 2006. 3945 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives