en en | ro ro

Multe carti vechi de fotografie aveau calitati remarcabile. Mai cunoscute sunt cele ale lui Helmuth Stapf, sau Dako si Iofis. Desi aceste carti tehnice sunt ultra-demodate ca abordare si tehnologie. Cea mai interesanta carte publicata era Fotograful Creator de Andreas Feininger, ed.Meridiane 1967, tradusa de Eugen Iarovici. Nici-o carte mai noua nu mi s-a parut ca deschide orizonturi atat de largi. Altele erau mai precise in unele domenii, dar nu conduceau cititorul catre o intelegere superioara a fotografiei. O recomand calduros tuturor celor sincer atrasi de fotografie.

Ca fotografiile sa fie bune, ele trebuie sa il impresioneze si pe privitor, nu doar pe autor.
Pozele de familie au cea mai mica sansa sa fie receptate si de altii, daca nu sunt facute cu totul deosebit. Pozele banale de familie sunt de genul cu iola si Tula. Io la mare sau tu la munte.

La o proiectie facuta de tineri entuziasti, unele diapozitive de format mediu aveau calitate tehnica de invidiat. Cu o abordare de amator care se pricepe peste bine, dar nu declanseaza decat in vacante si calatorii. Anatorii au tendinta sa fotografieze locurile pustii, fara personaje. Peisajele par directia buna in fotografie. Sunt usor de fotografiat. Dar cate-odata sunt dezamagitoare. Mai ales poze cu panorame largi, redate pe format mic. Nu intamplator exista si aparate cu formate mari. Dar cel mai grav, fotografia locului este reproductibila. Daca nu este un moment special, cu o lumina greu de anticipat, fenomene meteorologice rare, ploaie torentiala pe soare, viscol, furtuna, sansa ca acel peisaj sa iasa in evidenta, printre alte sute de peisaje este practic nula.

Abordarea proprie si interesul pentru fotografie trebuie lamurite de cei ce vor sa progreseze. Interesul fata de subiect este vital. Nimeni nu poate face ceva interesant cu subiecte care nu il intereseaza. Daca cunoasterea subiectului e mai buna, intelegerea evolutiei progreseaza.

Abordarea depinde de fotograf. Intelegand ce se intampla, el reda subiectul in actiune, cu sentimente proprii, din puncte de vedere interesante.
Numai asa poate obtine si fotografii deosebite, irepetabile.

Published on May 19, 2006. 5099 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (2)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » view full archives