en en | ro ro

Cel mai bine vandut fotograf, in lume acum, este Diane Arbus
http://www.artnet.com/Artists/ArtistHomePage.aspx?artist_id=672854&page_tab=Artworks_for_sale

Diane Nemerov era fiica unei familii instarite din New York. S-a casatorit la 18 ani cu Allan Arbus. Tatal ei, proprietar al unui magazin la moda pe 5th Ave, vazandu-i interesul pentru fotografie, le-a propus sa faca fotografii de moda pentru magazin. Spre deosebire de sot, ea dorea altceva. A studiat 3 ani cu Lisette Model. Lisette Model, a fost din cei mai buni profesori de fotografie din toate timpurile. A avut elevi, intre 1952-1960, printre altii pe : Richard Avedon, Jay Maisel, Diane Arbus, Gary Winogrand, Joel Meyerowitz si Lee Friedlander. Model i-a incurajat sa aiba pozitii personale. Si sa incerce sa fotografieze oameni pe strada. Primii 2 au avut cariere remarcabile. Dar tot mai multi ii considera pe Winogrand si Arbus ca adevaratii lideri ai generatiei lor.

http://www.fraenkelgallery.com/

"Nu ma atrag personajele bine-cunoscute, prea multi vanitosi, cu caractere gaunoase. (spunea ea) Piticii m-au atras mereu. Sunt unul din subiectele mele preferate. Si acum ii ador pe unii din ei. Ma fac sa simt un amestec de mandrie cu rusine. Oamenii trec prin viata ferindu-se de experiente traumatizante. Piticii s-au nascut traumatizati. Sunt aristocrati ai traumatismului. Si taberele de nudisti au fost experiente interesante.

"Au si ei regulile lor. N-am vazut nici-odata atatia oameni goi de-odata. Primul pe care l-am vazut, gol pusca, isi tundea peluza."

Lisette Model aprecia privirea incisiva si activitatea inovatoare a Dianei Arbus. Fotografiile ei au fost preluate de reviste. Fotografiile ei aveau de la inceput caractere deosebite, in afara de subiecte. Toate imaginile sunt de confruntare.

Subiectul nu se opune, e complice, accepta sa se dezvaluie. Simte ca Ei ii Pasa. Le atrage atentia foarte delicat, zambind si vorbind foarte incet.

"Daca vorbesti destul de incet, oamenii te asculta mai atent.
Cand un subiect te oboseste, e bine sa te ocupi de altceva. Sa faci o schimbare, o inoire."

Multe imagini ale ei sunt in contrejour, cu flash pe aparat. Fulgerul electronic, ziua, da o lumina nenaturala. Este primul fotograf care si-a marit cliseele cu margine neagra. Nu se stie daca ea l-a influentat pe Avedon, sau invers. Si nu vom mai afla nici-odata.


Published on May 30, 2006. 8703 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives