en en | ro ro

La intreceri sportive majore, tarile mari au avantajul de a selectiona reprezentantii din populatia de sute de milioane. La Jocuri Olimpice, pe primele 2 locuri la echipe, apareau URSS si SUA, acum SUA si Rusia.
La Peking, vom vedea sigur China.

Dar nu este asa chiar la toate sporturile.
La CM Rugby 2007, unele rezultate sunt aparent socante. Echipa Tonga (arhipeleag 105 mii locuitori) a fost egala Africii de Sud (43 mil), tara cu rugby religie de stat. Scorul 25-30 a speriat Anglia (50.mil), care luase un sever 0-36.
Daca Tonga bate Anglia, campioana mondiala nici nu se califica in sferturi.

In acest sport conteaza calitati fizice, dar importante sunt forta de caracter si spiritul de echipa. Viteza adeversarului si manevre surprizatoare ii lasa cateodata spectatori pe cei solizi, mai putin mobili.
De ani buni, superioritatea tarilor din emisfera sudica era incontestabila. Dar parca nici-odata diferenta nu a fost atat de mare.

All Blacks, Noua Zeelanda (4 mil) a castigat lejer derby-ul grupei cu Scotia, acasa la ea, 40-0 la Edinburgh ! Si va intalni, in sferturi la Cardiff, a doua clasata din grupa D. Initial intre favorite, tara gazda, Franta (60 mil) a privit de sus meciul de debut cu Argentina si a pierdut !
Iar acum pare condamnata in-Black-abil. Nu demult, Franta era capabila de surprize. Cu Romania, ramane cum am stabilit. A obtinut singura victorie, la mustata, cu Portugalia.

Reuters%20rom.jpg

Poza cu credit R este o exceptie, nu obisnuiesc sa pun pozele altora. Am zeci de poze cu mijlocasul la gramada al Romaniei, plin de noroi, pe cand era junior 2.

Ce diferente sunt fata de fotbal ? Rugby este un sport aparent violent, o inclestare controlata. Depasirea limitelor permise e sanctionata. Accidente grave sunt mai rare ca in fotbal. Sunt si asemanari. Ambele sporturi sunt legate de mentalitate si competitivitate. Candidatele la titlu transmit balonul spre locul unde VA AJUNGE partenerul, surprinzand total adversarii. Echipele romane dau invariabil balonele acolo unde STA un coechipier. Si sunt deseori surprinse.

Spectatori romani nu apreciaza rugby. Li se pare sport inferior, nu se da tot week-endul la TV. Si n-ar avea sanse sa divinizeze personaje lugubre.
Da ! Cel mai bun antrenor la Steaua nu poate fi decat Gigi Becali.
Am si eu un vis. Sa se dea singur afara, cand va da iar gres.

Published on September 28, 2007. 4080 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives