en en | ro ro

Pentru fani, intotdeauna cantaretul favorit este genial, iar concurentul sau, un impostor. Si la automobile este la fel, ca si la aparate fotografice.
Unii voteaza Pentax, altii Olympus. Cate unii viseaza Leica, sau Sony /Minolta.
Dar principalii competitori pe piata Dslr sunt Canon si Nikon.

Ani de zile, Canon a avut mare avans in fotografia digitala, apropiata tehnologic de procedee folosite in alte compartimente ale gigantului Canon. Fac si propriile captoare. De la aparitia modelului D2x, avansul Canon a devenit iluzoriu. Un super Dslr cu 30Mpx a devenit posibil. Dar ar fi fost o aventura economica riscanta pentru Nikon.

O vreme, Nikon a intarit zona medie Dslr, in densitate de pixeli. Pentru fotografii de sport, viata salbatica si astrografie, nu conteaza numar de pixeli per total. Teleobiectivele nu vor fi prea lungi in aceste domenii. Conteaza cati pixeli are subiectul ; milioane de pixeli raman neutilizati ! Pentru a pastra superioritatea, cu pixeli mici, Nikon a imbunatatit redarea la sensibilitati marite.

Canon a simtit pericolul, si a scos Demonul vitezei, 1D Mk3. Care, pe langa probleme in tehnologie, s-a trezit cu un concurent agresiv : Nikon D3. La aceeasi nivel de pret si viteza, 9 fata de 10/s, rezolutie mai buna, superior la sensibilitati mari si folosind obiective pe intreaga sa suprafata Fx.
Amenintarea unui super DSlr Nikon ramane ca o sabie a lui Damocles.

Fotograf de natura, M.Reichmann, cunoscut super-sustinator Canon, si-a luat Nikon D300 cu cateva teleobiective. Asta e mai edificator decat multe alte comentarii.
Face o comparatie, in coada de peste, la 1600 Iso, sa nu dezavantajeze (Canon). Foloseste un obiectiv de 500$ pe Nikon in fata unuia de 1100 Canon, fara comentarii.

http://www.luminous-landscape.com/essays/comparison.shtml

Cum se vede imaginea de dupa ochelari ar fi dovada calitatii redarii, unde 12 inving 21Mpx. Despre noise la 25k Iso, cand nimeni nu are nici 2 trepte sub, ma umfla rasul. Nu am actiuni la nici-unul si n-am de gand sa cumpar body super-greu. Dar inteleg repede.

Iar odata cu punerea in vanzare, incep sa apara si fisierele raw de la D3 :
http://www.letsgodigital.org/html/review/nikon/d3/nikon-d3-photo-gallery.html

Sau mai elocvent :
http://www.stunningnikon.com/challenge/?BAC-prochallenge&ATTR=rob003
Da, si obiectivele oferite erau mai interesante /specializate la Canon. Nu mai este cazul.


Si infine o comparatie instructiva, de ultima ora :
http://photobusinessforum.blogspot.com/2007/12/nikon-vs-canon-introduction.html

Published on December 09, 2007. 5785 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   April 2024  (0)
   March 2024  (0)
   February 2024  (0)
   January 2024  (0)
   December 2023  (2)
   November 2023  (0)
   » view full archives