en en | ro ro

Urmare amabilitatii importatorului Skin, am avut cateva zile un D700 la probat. Am probat body D700 serial : 2.005.717 cu obiectivul AF-S 60mm Micro, f: 2,8, nr: 214.096. Obiectivul este excelent, dar mare, avand 11cm lungime si 7cm diametru. Dintre obiectivele mele, am folosit mai des 28mm.
Am primit aparatul, sa il incerc si sa imi fac o opinie. Eram sincer interesat sa ii cunosc limitele, nu sa fac ceva probe standard, cu mire si macro, departe de interesul general. Daca la mire combinatia probata de mine nu e cea mai tare, ea devine formidabila in situatii in care nu folosim trepied si nici viteze peste limita de securitate. Am imaginat 3 probe care ma interesau, ca si pe altii, dovada postul d-lui BP.

1. raspunsul aparatului in situatii limita de lumina. Daca este cel mai sensibil la lumina, pana unde se poate merge, la ce sensibilitati si ce rezultate se vor obtine. Modelul D700 ofera accesul la fotografii bune in lumini reduse la mica parte din costul unui D3.
Am facut cateva clisee socant de bune, pe lumini pe care de-abia observam subiectul. Aparatul are ameliorari care il fac comod in lumini limita, iluminare dispay-ului si optiune orizont virtual.

2. progresele in telemetrie electronica ; pe D700 putem monta orice sistem optic cu baioneta Nk. Politica Nikon in acest domeniu mi se pare de respect fata de utilizatori. Exista obiective foarte bune, fara AF, sau chiar telescoape, etc. Avem nevoie de ajutor pentru o reglare mai precisa.

3. probe comparative fata de alte aparate comparabile, mai vechi si mai noi
Ultimul punct va fi realizat cat de curand pe cele mai mari site-uri, care au cu totul alte posibilitati.
Posesorul acestui blog, mult mai cunoscut, este in aceeasi situatie cu mine, el cu Sony A900 :

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2008/11/aint-any--merci.html

Si el are o reactie pozitiva. Este tot la primul digital FF, folosit zi de zi, redescoperind valori cunoscute inainte pe film. Nici el nu a reusit (inca) sa obtina un alt aparat, cu care sa il probeze comparativ.
Pana acum, comparatia cea mai pertinenta o pot face cu D200, cu care sunt bine familiarizat.

D700%20si%20D200.jpg

Intre D200 la D700, progresul e incontestabil la multe capitole. Primul a fost anuntat in 2005, al doilea in 2008. In aproape 3 ani, au aparut schimbari importante. Vizarea e mai buna 135%, dar nu chiar ca la F5. De sensibilitatea in lumina redusa, am scris. Navigarea mi se pare mai usor de urmarit.

La proba comparativa de zgomot, un cearceaf alb atarnat pe sarma cu falduri fine este un subiect nimerit, de culoare neutra. Am masurat exact, sa iasa gri 18%, nu alb. Daca ma interesa cearceaful, expuneam La Dreapta. Nu poza ma interesa, ci nivelul de zgomot, noise este mai vizibil in tonuri inchise. Am inchis intentionat setarea de Noise Reduction, recunoscuta ca performanta la acest model. Fisierul Jpg fine din aparat pentru 100 iso are 3,8Mb, iar cel pentru 25.600iso are 8,3Mb.
Progresele sunt impresionante. Pe mariri de 1,2m, la sensibilitatea 400 Iso, nu se vede nici cea mai mica urma de zgomot. Mariri de 1,2m la 1.600 iso au urme de zgomot, ce pot fi observate doar cu lupa. Si la iso 12.800, o poza perfect expusa poate fi folosita ca atare. Ma asteptam sa apara translatia raspunsului, zgomotul mutat spre sensibilitati mai inalte. Dar nu e asa. La sensibilitati minime, nu sunt diferente intre D200 si D700. Primul subexpune spre 1/3 level, sa protejeze zonele supraexpuse. Pentru inregistari Nef, de mult foloseam pe D200 corectia +1/3. Dar pe masura ce sensibilitatea creste, raspunsul celui de-al doilea este mai bun. Rezultate obtinute cu Iso 6400 pe D700 sunt net superioare sensibilitatii de 1600 pe D200. Dar si 12800, pe D700, este in progres clar fata de 3200 la D200. Pentru vizibilitate, am mutat cursorul din levels.
Din pacate, trecerea in sRGB a redus evidenta probelor.

comparatie%20zgomot%20D200_D700.jpg

Body D700 pare foarte bine facut. Displayul e indecent de mare si de clar. Cele mai interesante noutati sunt : Live View cu incadrarea pe monitor/ display. Pe trepied poti activa usor marirea x13 pentru reglarea distantei de mare precizie. Trebuie sa fii familiarizat cu aparatul. Nu trebuie abuzat de optiunea L-V, captorul se va incalzi peste cateva minute. Clean sensor, cu optiuni, care pare destul de eficace.
D-active lighting, cu domolire a contrastelor ca un HDR moale, direct in aparat, mai natural la subiecte contraste. Il prefer setat pe Low. In acest caz, trebuie optat si pentru masura matriceala.
Mari progrese apar in punerea la punct AF, in lumini slabe si in telemetrie, focus manual confirmat electronic la obiective noi sau vechi, cu precizie foarte buna. Dar la acest capitol este depasit de D3. la care si frecventa de declansare este mai mare, poate mai putin interesant la fotografi obisnuiti.
Telemetria electronica este similara cu cea de la F4 si D3.
Daca probe pe lumina slaba le facem pe sensibilitati mari, telemetria o incercam la sensibilitate mica, cu diafragma deschisa, sa vedem bine erorile.

oja%20trolei.jpg

Si merge impecabil pana la f : 8, ca si AF. Merge si f :8 la subiecte cu margini contraste, proba mea cu diafragma obiectivelor catadioptre.

trandafir%20500%20toamna.jpg

500%20cat%20diafragmat%20toamna.jpg

Am incercat sa vad cum arata imagini la 6Mpx, facute cu obiective DX pe D700, desi nu vad interesul. Si pe Linhoff sau Rollei, puteai pune holder cu film ingust. Si ce rost avea ? Nu sunt diferente semnificative, per pixel, intre cele 2 modele, pe lumini si sensibilitati normale.
Totusi, mi se pare ca la 200 iso, D200 are imagine mai clara, poate din diferenta de tip de captor, sau de filtru anti-aliasing ? Bref, aceste texte sunt reflexiile in urma experientei personale, inspirate sau nu.

Published on November 07, 2008. 4327 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives