en en | ro ro

Acum 40 de ani filmele color erau mediocre. Am avut mare noroc sa folosesc si altceva.

Tata a operat o femeie din Crisan. Sotul ne-a invitat 5 zile la ei in delta, in 1970. Proaspat arhitect, am mers cu el cateva zile, in puntea dintre 1-2 mai si duminica.
Fusesera inundatii mari in acel an. Sotul era agent veterinar, persoana importanta in sat. Sava Panicrat era simpatic, mare bautor. Ne-a plimbat in balta, a facut bors la fata locului. Mancam seara tarziu, la intoarcere. Femeia gatea afara pe o plita din chirpici ; folosea stuf cu putere calorica mai mare decat lemnele de foc. Era aproape noapte.
Tata a spus ca ar fi frumos sa iasa luminile jeraticului intr-o poza. Pot face asta si fara trepied, i-am spus. Foloseam Orwocolor UT16 de 25 Iso. Nu se poate, a decis tata. Am facut pariu. Pe cat ? Daca iti iese ceva, iti iau un film american !
Am infipt stabil aparatul in gardul din stuf impletit si am expus 4 secunde. A iesit bine ! Medic renumit, cu relatii la vanzatoare din hoteluri, mi-a luat un film kodachrome.

Erau filme alb-negru, cu 3 straturi sensibile - fiecare la alta culoare.
Dupa developare, argintul se inlocuia cu colorantul respectiv, printr-un proces complicat. Fabricate intre 1936-2009, aceste diapozitive inventate de 2 muzicieni erau legendare :

http://en.wikipedia.org/wiki/Kodachrome#cite_note-17

Erau foarte fine, cu culori puternice usor reci. Insa trebuiau developate in vest. Am primit 4 filme de la Jay Maisel in 1974. Era foarte necajit atunci. Kodak schimbase procesarea in K14 si culorile lor erau mai chimice. In 1976 am castigat un premiu la World Kodak Challenge, cu o fotografie de sport. Un premiu 9, cu 8 filme premiu, tot kodachrome erau. Dar poza a fost suficient de buna ca intr-o revista prezentand Franta sa ilustreze sportul in general si rugby in special. Cred ca poza va apare in Punctum.
In 1981 am mai avut 2 filme, de la cumnata din Franta. Am cumparat ultimele 2 filme la Paris in 1992. De curand, fabricarea acestor filme a incetat.

In decursul timpului am folosit multe sute de filme dia si sub 20 kodachrome. In Punctum 3 CB a ales 26 de poze, 5 dintre ele pe kodachrome. Poate e doar o intamplare.

In Bucuresti se va intalni curand filmul cu fotografia in expozitia de la Dalles din 28 mai:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/isabelle-huppert-voi-juca-rolul-unei-fotografe-romance-895347.html

Published on May 19, 2010. 4201 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives