en en | ro ro

Un An Nou Fericit. Am intrat in Uniunea Europeana. Suntem la inceput de drum.
Ce se va intampla in primul de an de integrare ? Vor fi schimbari si in bine si in rau. Nimeni nu stie sigur ce e spre bine si ce-i rau. Incotro vom merge, practic fara informatii. Sefi de departament in Guvern par incapabili sa se informeze in domeniu. Am aflat ca exista Agentia de Strategii Guvernamentale, o echipa fictiva, care cheltuieste inutil bani publici.

afis%20UE%20penibil.jpg

Pe site lor,
www.publicinfo.ro
, inactiv de 2 saptamani, sondajul din septembrie 2006, singurul punct de post-integrare, ii arata cu capul in galeata. Intreaba in sept. 2006, de fonduri Phare, Sapard si Ispa, daca sunt cunoscute. Ultima solicitare a acestor programe a fost in mai 2006. Nu mai exista din 2007 ! Campania lor nationala, Romania Europeana, ne arata un scandal. Cat de incompetenti sunt cei platiti sa ii informeze pe altii. Ce-o fi, o fi, par sa gandeasca dansii.
Intram intr-un joc cu reguli necunoscute. Sper sa-l intelegem cat de repede. Pentru ca jocul se joaca pe sume foarte mari. Si la inceput vom pierde sistematic.

Despre ce sume este vorba ? Daca ar avea programe puse la punct, Romania ar putea cheltui din fonduri europene nerambursabile, exact un milion de euro, la fiecare 2 ore. Dar nu are nimic pus la punct ! Mare pacat. Dar nu raspunde nimeni ?

Uniunea Europeana contribuie cu fonduri la programele de dezvoltare regionala ale tarilor membre. Nu discuta cu state, judete, comune. Regiunile in Romania sunt sublime cum zicea Caragiale, dar lipsesc cu desavarsire. Date puse doar pe hartie in 2000-2004, epoca de glorie a politicii clientelare, au fost taraganate si de Alianta. Sunt 3 categorii de programe cu Fonduri Europene (FE) nerambursabile : Politica agricola comuna (PAC), FE dezvoltare regionala (FEDER) si FE sociale. Acum suntem membri UE. Nu vor mai fi aprobate programe pentru ginerii de senatori. Au sanse doar programe integrate, conforme cu planuri strategice aprobate. Care nici nu exista.

Programele se aproba, daca sunt fundamentate si urmaresc : imbunatatirea vietii cetatenilor, cresterea atractivitatii zonei pentru investitori, dezvoltare durabila cu protectia mediului, legaturi bune cu vecinii, o functionare asigurata 10 ani dupa inchiderea programului. Programele trebuie finantate de autoritatile locale, in proportie de minim 25%, fonduri nominalizate in bugetul aprobat. La proiectele promovate, evolutia este evaluata de experti de 2 ori pe an. Cele care functioneaza sunt continuate. La celelalte, fondurile sunt oprite.

Am participat la primul curs de concepere si absorbire a fondurilor europene, platit de regiunea Walona si Ambasada Frantei. Dl.Leclef, presedintele unei asociatii de conceput programe de succes, ne-a dat informatii complete. Dar era descumpanit de tot ce afla. Autoritati romane nu au facut nimic pentru a pregati si informa specialisti care sa imagineze, conceapa si completeze programe pentru obtinerea de Fonduri Europene. Directori generali in ministere, total pe dinafara, dadeau asigurari de buna functionare. Iresponsabilitatea lor se va traduce in pierderi enorme pentru tara noastra. Polonia si Cehia s-au pregatit cu 3 ani inainte. Si nu au reusit sa absoarba nici 15% in primul an.
La noi, poate doar in al doilea am sa se aprobe vre-un program. Din 31 Miliarde Euro destinate Romaniei pe 7 ani, pierderile prognozate, fonduri ca si pierdute, sunt 9 miliarde euro in primii 2 ani. Iar cei iresponsabili ar trebui sa plateasca.
Daca un judet obtine totusi aceste fonduri, zonele vecine vor remarca imediat ca pierd sute de milioane euro, investiti anual pentru bunastarea oamenilor. Iar alesii lor vor fi in situatii disperate.

Totusi lucrurile vor evolua spre bine, din ce in ce mai repede. Sloganuri de mare succes vor dispare in curand.
apusul%20spagii.jpg

Published on January 03, 2007. 3976 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives