en en | ro ro

2 expozitii in Europa atrag multi vizitatori. La biblioteca istorica a orasului Paris (BHVP) s-a deschis Parizienii sub Ocupatia Germana de A.Zucca, colectie inedita de imagini color facute in Parisul ocupat de germani, poze nostalgice ale unei fericiri de fatada. De mult nu s-a mai vorbit atat despre o expozitie de fotografii. Autorul a avut o viata tumultuoasa.

http://embruns.net/carnet/autres-sujets/andre-zucca-reporter-photographe.html
Evenimentul iese din sfera artistica, comentariile nu sunt de bine :
Zucca lucra la revista nazista de propaganda Signal, versiunea franceza.
Publicul descopera poze dragute ale unui Paris colorat si aparent fericit, fara sa stie cine si de ce platea acele poze.

http://www.liberation.fr/culture/319914.FR.php
Interesul pentru expozitie este amplificat de polemica. Bhvp a deschis un ciclu de 5 conferinte cu acesta ocazie. Au invitat reputati specialisti, atragand atentia asupra institutiei si expozitiei : Cum privesc jurnalistii fotografia ? Selectia si expunerea fotografiei, invitat J-L.M, directorul Casei Europene a Fotografiei.
Fotografia, ca o marturie a istoriei ; Ce este si ce asteptam de la imaginea fotografica. Adevarul relativ redat de imagini, veridicitatea istoriei.

Oricum este un succes cu 10 mii de vizitatori intr-o luna. Si nu este rau ca se formuleaza opinii diferite. Era incontestabil un fotograf foarte bun, corespondent de razboi in Finlanda. Asta era cauza pentru care a fost angajat de Signal, echivalentul german al lui Life.

http://www.clionautes.org/spip.php?article1852
In timp ce fiica lui il considera mai presus de Doisneau in timpul ocupatiei, altii il trateaza de colaborationist :

http://www.lemonde.fr/culture/article/2008/04/24/comment-a-echoue-une-exposition-critique-des-photos-de-paris-occupe_1038025_3246.html?xtor=RSS-3208
Pentru fotografii de acum, amintim ca are poze dinamice pe filme Agfacolor 16 Iso. Dar putea folosi cele mai bune obiective ale vremii, competitive si astazi.

Intre timp, la muzeul Elisee-Lausanne, este deschisa expozitia Controverse, expunand 80 fotografii din secolul 19 pana in zilele noastre, care au generat cele mai importante polemici.
http://www.elysee.ch/index.php?id=143&tx_exposition_pi1[expoUID]=75
O istorie juridica si etica a fotografiei spune curatorul.
Iar fotografiile lui Zucca ar fi destul de potrivite si acolo.

Published on April 28, 2008. 4473 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives