en en | ro ro

Fotografia e un mijloc comod si eficace de a inregistra imagini. Lipsa de interes real din partea pozarului face ca multe din acele pozate sa fie departe de ce a resimtit cand a apasat pe buton. Privind asemenea imagini, ai senzatia ca un gard l-a impiedicat sa faca poza mai interesanta.
De multe ori, gardul este in creierul autorului superficial sau grabit.
O greseala comuna este sa crezi ca alt aparat sau alt obiectiv te-ar scoate din anonimat. Dati-mi un tele lung si voi rasturna universul, gandesc unii. Producatorii de aparate au inteles asta. Zoom-uri x12, aproape comune pe aparate digitale, apar si la aparate reflex. Cine le cumpara descopera ca face poze mai neinteresante. Utile intr-o calatorie, acestea ajuta la intregistrarea unor impresii. Si ne impiedica sa putem reda mai graitor ceeace am simtit.

Imaginile facute cu tele redau mai bine raporturile reale. Perspectiva aplatizata reda bine scarile de dimensiune. Diafragme deschise si formate mai mari permit redarea clara doar a unor planuri. Un subiect poate fi mai citet pe un fond neclar. Pentru debutanti, un tele se foloseste pentru ceva mic, sau prea departe.
Doar n-o sa pozam Casa Poporului cu 500mm? Si de ce nu ?
Numai asa sare in ochi cat este de mare, scotand tot orasul din scara.

Casa-pano-10.jpg

De-obicei aceasta cladire este pozata cu super-angulare, mai ales la interior. Daca este asa de mare, te poti rataci inauntru ? Mi-am luat masuri de prevedere apeland la cel mai calificat ghid : d-na deputat Anca Petrescu, PRM.

Casa popor ghid AP.jpg

Obiectivele largi accentueaza perspectiva cuprinzand un camp mai larg.
Pentru subiecte apropiate apare o perspectiva dramatica, foarte la moda acum.
Asa ca pana la urma imaginile cele mai convingatoare se fac tot cu obiective fixe, normale. Nu pentru ca ar fi superioare calitativ. Cate-odata nici macar nu sunt.

Pur si simplu fiindca te obliga sa gandesti.

Published on November 04, 2005. 8078 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives