en en | ro ro

Romania va fi primita din 2007 ca membru a Uniunii Europene. Un membru de gradul 2, ca un tanar neastamparat care a facut mereu greseli. Si inca mai trebuie sa fie supravegheat.
Este adevarat, societatea romaneasca nu a avut nici-un proiect de viitor. Nici-o formatiune politica nu a propus un proiect asumat de romani. Ba da, a venit o adunatura. Vom face politica sociala. Fiecaruia dupa posibilitati. Sa impartim banii. Una mie, alta mie si inca una mie. Pe hartia de o mie, nu scrie nicaieri tzie.
Au creat si Buna Stare. 100 miliarde GCP, 10 miliarde baron X, 20 la baron Y. 20 lei la 5 milioane babe. Media creste cu 5%. Ura !
Halal integrare in sinergia faptelor. Dar integrarea reala, pana diferentele economice vor dispare, va dura macar 2 generatii.

Interesant ar fi ca minoritatile ne-au luat-o vizibil inainte.
Cea germana fost prima. Lipsa de perspective in timpul Epocii, zise de Aur, i-a determinat pe sasi sa-si paraseasca tara. Au plecat in Germania, sperand la o viata mai buna pentru copii lor. Dar si ei au fost. Si multi mai sunt inca considerati cetateni de rangul 2.
Dupa caderea regimului comunist, etnia romma a pornit cu catzel si purcel sa cutereiere Europa. In unele locuri le-a placut mai mult, in altele mai putin. Trebuiau sa traiasca. Au incercat afaceri lucrative. Unii s-au decis sa munceasca. Altii s-au rezumat sa profite. Au invatat legislatia locala, permisiva. O cerseala mica, furtisaguri din magazine cu autoservire, cate o spargere, maruntisuri. Pentru capii etniei, castigurile sunt enorme. Se intorc in Romania cu masini si cu bani. Cumpara case in centrul oraselor si le modifica dupa pofta inimii. Palatele cu turnulete reflecta mandria unor oameni care au scapat de griji si au dat de bunastare. Am umblat 15 zile prin Italia. Nu am vazut decat cersetori care vorbesc romaneste. Or fi si altii. Oricum urmasii acestora vor fi diferiti. Dezradacinati dar europeni, cu mentalitati romme.

Societatea romaneasca are mai multe viteze.
Universul post-medieval al satului romanesc, agricultura de subzistenta si manastiri gen Tanacu. Batranii isi vand terenurile. Cu 0,15 Ron mp de teren agricol; in Franta, pretul minim ar fi 5 Ron.
Oamenii cu nevoi, de-abia se descurca, de la o zi la alta. Mai ales in zone mono-industriale.
Clasa medie e sublima, cum zicea Caragiale, pentru ca lipseste inca. Desi pare a se coagula.
Iar 0,5% familii au venituri nelimitate, pe care nu stiu cum sa le cheltuiasca.
Cei care au profitat, aici sau acolo, au trasaturi comune. Si se considera deasupra legilor.

Toti acestia vor trebui sa se mobilizeze pentru a se adapta la conditii normale, europene.
In care concurenta va fi acerba. Iar calitatea va fi platita atat cat merita.
In care banii publici nu mai pot fi spoliati. Si in care furtisagurile nu pot fi o solutie.

Dorim progres economic si inlaturarea discrepantelor economice.
Bine ar fi sa nu dispara si diferentele culturale, care ne fac diferiti.
Sa ne ajute Dumnezeu. Dar mai intai ar trebui sa ne ajutam noi.

Published on October 30, 2006. 5134 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (2)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » view full archives