en en | ro ro

So they could fit those smaller airport cabin-cases?
Much brighter Cat lenses, that could be stopped, could be the real answer for that problem.

Reiau un text interesant, trimes de conu Dinu Lazar.
Cu permisiunea dumnealui il citez :
"Pe film am lucrat mult si cu obiectivele cu oglinda rusesti, si cu Tamronul SP500, care era foarte bun. Si cu Vivitar 600mm care era solid catadioptric. Am avut si grozavul obiectiv 250/5,6 Minolta, cat un normal. Pe film erau foarte bune, iar mie bokehul cu cercuri nu mi-a displacut nici-odata.
Daca ar merge tehnica pe digital. Cu siguranta ca da. Daca ar fi din nou calculate si realizate cu o precizie mult mai mare. Am incercat recent sa pun pe digital catadioptre uzuale. Vechile obiective nu dau satisfactie pe digital.
Rezultatul a fost dezastruos, comparat si cu cele mai proaste obiective cu lentile. Vor trebui calculate si fabricate altele noi, la standarde mai severe."

Sunt de acord cu dumnealui aproape la tot. Deja obiectivele cu oglinda sunt foarte lungi. La aparate digitale, un captor mic reduce unghiul util al obiectivului. Si pe trepied, obiective prea lungi pot da imagini miscate de la trepidatii de masini. De 15 ori mai lung decat 35mm, efectul miscarii este amplificat de 15 ori. Miscari neglijabile, de 1-2px pe normal, ajung la 15-30px, insuportabile.

Intre timp, am gasit si site-ul Nikon pentru obiective cu oglinda :
imaging.nikon.com/history/story/0013/index.htm
Iata si comparatia intre un obiectiv cu oglinda si un altul foarte performant, cu rezultate cam la paritate, in ciuda diferentei enorme de pret.
http://www.bobatkins.com/photography/tutorials/mirror.html

In 1987 lucram pentru Casa Poporului. In saptamani inactive bricolam accesorii foto, unele nereusite. Prima incercare de dispozitiv de dozare al luminii la obiective Cat nu functiona. Ocupandu-ma de cu totul alte componente, mi-au venit succesiv 4 idei diferite. Combinandu-le, a iesit un dispozitiv viabil. Nu aduce anul ce aduce ceasul. Prototipul functioneaza impecabil peste 6 trepte.
Este complet diferit de orice exista. Dar solutia trebuie brevetata direct in Japonia. Am vrut sa il brevetez in Franta. Nu putea fi protejat tocmai pentru Japonia. Ce rost avea sa il ofer pe tava, tarii cu optica cea mai activa.
Ce efect are acest dispozitiv care dozeaza lumina ? L-am probat de nenumarate ori. Creste contrastul si imbunatateste redarea cromatica de la primele trepte. Creste mult DoF. Schimba fundamental bokeh si punctele luminoase neclare nu mai sunt redate in covrig. Iata cateva exemple :
1%20f8_500mm.jpg
2%20f22_500mm.jpg

mai graitoare sunt detaliile redate :
3%20detail_f8.jpg
4%20detail_f22.jpg
Pozele sunt facute la deschidere nominala f : 8 si diafragmari cu 3-4 trepte. Rezultatul e vizibil.

5-Livia-cat-8.jpg

6-Livia-cat-f32.jpg

Care sunt partile sumbre? Dispozitivul il pot folosi doar pe obiective existente, prea lungi si intunecoase. Diafragmate inca 2-6 trepte, trepiedul devine obligatoriu. La aparate pe film, f : 32, 45 si 64 ies din plaja de masura.
L-as putea proba /folosi zilnic. Dar sunt foarte rare subiectele care ofera poze interesante pentru distante focale atat de lungi si fac si evident tipul de obiectiv. Reflexe in contre-jour sunt necesare, ca sa redea punctele luminoase in forma de covrig, care dispar la diafragmare.
Trebuie sa apara si unele repere de timp. Daca am schimbat obiectivul ?
Diafragmarea, cu dispozitivul extern manual, dureaza 2-3 secunde.
Am incercat corespondenta directa cu firme japoneze importante, fara succes. Trebuie stiut numele acelei persoane care conduce departamentul de dezvoltare optica, cu putere de decizie, care intelege bine engleza, dar ar putea sa nu existe. Chiar asa, contactul este dificil. Mai am doua optiuni :
Sa cumpar un obiectiv cu oglinzi mai scurt, cu efecte mai graitoare. De ex :
http://www.rugift.com/photocameras/rubinar_300_lens_for_nikon.htm
In afara de obiectivele MTO Lyktarino, exista si Hanimex f : 300mm f : 5,6.

Sau ma decid la un aparat cu captor full-frame ? Posibil, pana la urma, sa optez pentru ambele, cu vre-un urmas de D.700 peste 2 ani.


Published on July 06, 2008. 3740 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives