en en | ro ro

Sotia mea a avut o cadere de tensiune si am ajuns la Urgenta. Nu cunosteam pe nimeni. Ne-a intampinat dr.A.V pe care il stiu de 30 de ani. E de curand acolo.
Plimband cainele m-am intalnit cu un prieten, plecat in State de 30 ani, venit pentru sarbatori.

Discutam cu un investitor despre o fabrica de unt. Dl. Gayson venea din Noua Zeelanda, unde fac cel mai bun unt din lume. Nu cred sa cunoasteti pe cineva in Noua Zeelanda, mi-a zis amabil la plecare. Il cunosc doar pe colegul de banca al tatalui meu. Cine? Profesor Barbu Niculescu. Nu pot sa cred ! Sunt economist si il stiti pe profesorul nostru favorit !
Tata a facut liceul la Cantemir. Coleg de banca ii era Barbu Niculescu, fiul unui medic cu succes. Au fost prieteni nedespartiti. Si-au facut vacantele impreuna. In 1940, cand lucrurile se stricau vizibil, Barbu a fost trimes sa studieze la Cambridge. A absolvit economia si a predat 3 ani la Oxford. A lucrat cativa ani in Ghana, apoi in Australia. Infine a lucrat 4 decenii in Noua Zeelanda.
Barbu Niculescu era preocupat de dezvoltarea echilibrata a tarilor putin dezvoltate. Economia acestor tari australe a fost indreptata pe cai sanatoase si dupa teoriile lui. A fost 22 ani seful catedrei de economie, la Universitatea Victoria, Wellington, Noua Zeelanda.

http://www.nzetc.org/tm/scholarly/tei-BarVict-c9.html#name-035969-1
(paragrafe 213 si 220) L-am cunoscut pe dl.Niculescu de-abia in 1991, un roman cu prestanta si rationament britanic.

Barbu%20Niculescu%2093.jpg

Recunoscut specialist mondial in dezvoltare economica a tarilor sarace, Barbu Niculescu a fost de 2 ori nominalizat la premiul Nobel. Fara sustinere din Europa sau USA, deci fara sanse reale.

Cand ne-a vizitat, era destul de dezamagit. Luase din 1990 legatura cu persoane proeminente din economie, ale guvernului Roman. Facuse eforturi sa isi poata oferi competenta recunoscuta. Ajunsese de 2 ori pana la dl.Ion Iliescu.
Propusese masuri economice de redresare sigura, respinse din motive evidente. Nu mai puteau risipi fonduri publice enorme, de multe ori cu destinatii precise, pentru clientela de Partid.

Lumea este destul de mica, incat sa poti sa afli detalii despre Romania si din Noua Zeelanda.

Dupa ce au mentinut legatura prin corespondenta timp de 55 de ani, sub comunism, Barbu si tata s-au prapadit in aceeasi an cand implineau 80, la 20 mii km departare unul de altul.

Published on May 02, 2008. 4028 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives