en en | ro ro

Sa fac ordine si intre diapozitive. Abandonasem aceasta idee de la lucrarile de renovare a casei, din 2001. Fiindca diapozitivele sunt mult mai greu de scanat decat negativele.
Au densitate mai mare. Si se scaneaza doar unul cate unul. Sunt diferite, nu consecutive din acelasi film, fiecare cadru avand alte setari. De regula fac 2 scanari diverse la cliseele bune, din aceasta cauza. Si sunt mai greu de situat in timp, dupa 25 de ani.
Puse in rame nu au repere. Uneori nu stiu exact anul. Filmele Kodak si Fuji au marcata data, daca sunt developate in exterior. Sunt mai multe decat credeam, un dulap 60x60x 180 plin. Am mutat multe lucruri ca sa eliberez dulapul.
Scot cutii de sus si verific pozele. Cutiile verificate ajung pe randul de jos.
Si tot asa. Majoritatea sunt puse in rame, in cutii. Sunt 26 de cutii de carton mari pentru rame, cu 250 diapozitive, puse in rame, 6 mii numai acestea. Sunt 3 sute de cutii mai mici, de 20-36, si 100 rame. Mai sunt 150 magazii pline a 50 sau 36 diapozitive.
Mi-am facut de lucru pentru noptile intunecoase de iarna.

Voi parcurge macar 30 mii, cred. Unul la 20 e mai deosebit, uneori sunt 4-5 consecutive. Trebuie puse in magazii si proiectate. Odata alese cele mai expresive, le schimb in rame fine subtiri, cu cadru larg, pentru scanare.
Dupa scanare sunt scoase din magazii si puse in cutii. Este posibil ca din o mie de clisee scanate sa apara fotografii pentru alta expozitie.

Trebuie folosit un slide-scanner dedicat. Bine ca am asa ceva. Procedee moderne produc scanari foarte bune si din clisee care pareau fara urma de speranta, am descoperit la expozitia mare. O optiune eficace este Restore original colours /Roc, mai precisa decat Auto-Color din Photoshop. Inlatura dominanta developarii neconforme. Nu da rezultate previzibile cu setari obisnuite. Si mareste mult contrastul. Trebuie sa faci multe incercari pana cand obtii rezultate corecte. Pierzi multa vreme ca sa faci o treaba buna.

Sper sa am surprize placute. De fapt am si avut deja, la Warszowia.

Published on January 18, 2010. 3942 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives