en en | ro ro

Cine a mai vazut sa fii si arhitect si fotograf ?
Sau poet si veterinar. Totusi exista cazuri :

http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-07-10&id=223631

Fotografia si arhitectura sunt legate de lumina. Multe le deosebesc, nu voi intra in detalii. Ce le aseamana ? Fara lumina, ambele nu ar exista.
Filmul si captorul reactioneaza la lumina, nu la subiect. Si ochii nostri la fel.
Nu fotografiem subiectul, cat fotografiem acea lumina care pune in valoare subiectul.

Evolutia volumelor in lumina, cum e numita arhitectura, e un mod de creatie sub comanda sociala. Nu poti face zgarie-nori, sau catedrale, sa le cauti dupa aceea un client. Singura cale este sa le faci adaptate la realitate, la gustul clientului si la locul din oras.
Ca si in fotografie, gustul clientului ar putea fi inspirat, dar poate fi si pervertit.
Casa Poporului, Palatul Parlamentului, a fost facuta la indicatiile marelui arhitect al Epocii de Aur, care a pus tara pe butuci. Arhitecti cu nume mari o considera arhitectura Veterinara. Nu aveai acces la beneficiar, nu puteai pune intrebari, nu aveai raspunsuri, nu vedeai santier, nici constructor. Unele lucruri ieseau foarte bine si erau distruse in aceeasi zi.
Altele erau spre monstruoase, dar aveau succes. Cladirea, iesita din scara orasului, are o forta pe care o simte oricine, desi calitatea executei este submediocra.
Sedintele Senatului, sub cupola salii Romania, se desfasoara cu umbrele, daca ploua afara.

Vizibil, arhitectura actuala este dictata de specula imobiliara si necinstea /incompetenta unor functionari din administratia publica. Sau ambele. Si in fotografie un reper este considerat succesul la contractant. Desi in cele mai multe cazuri acesta este si incompetent si interesat.

In societatea noastra imperfecta e mai rentabil sa faci pe placul clientului decat sa faci bine. Se poarta prostul gust, castigul imediat si lucrari cat mai batatoare la ochi. Totusi Sabin Balasa nu mai este, Dumnezeu sa il odihneasca.

Valoarea unei opere de arta este data de cota internationala, nu de faima locala a autorului, de stil si de unicitatea lucrarilor. Nu orice fotografie e arta, cum nici compuneri de clasa 2-a nu sunt literatura. Dar cei care pozeaza in creatori ar trebui taxati ca atare.

In creatie cea mai importanta este imaginatia. Cine nu are, se refugiaza in tehnica sau regie. In timp, si in fotografie si in arhitectura, acestia isi pierd credibilitatea. Pana una-alta, doar pentru acei care inteleg. Sunt si unii care reusesc perfect in regie. Cei care ajung la Hollywood sunt platiti pe masura. Dar sunt sub 0,1 la million.

Published on July 01, 2008. 27124 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Main ideas
   » Old Blog

Archives
   » December 2024  (0)
   » November 2024  (0)
   » October 2024  (0)
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » view full archives