en en | ro ro

In 1975 lucram la un institut de proiectare cu profil industrial. Am vizitat o fabrica Ultra-moderna. La Romlux Targoviste se fabricau tuburi fluorescente. Avea 3 etape de tehnologie si 2 linii principale de productie. Un turn de amestec autohton realiza amestecuri complicate de nisip pentru cuptoarele de sticla. O linie Tungsram second hand producea tuburile din sticla. Si o linie Badalex (divizie Corning) prelua tuburile din sticla inca rosii si le monta complet, cu o viteza ametitoare. Linia ultramoderna de montaj avea un sistem complicat de verificare si control. La sfarsit, dupa ce montase ansamblurile din import, 19 tuburi din 20 erau sparte, automat.

Tuburile facute de utilajul Tungsram vechi, din amestecuri imperfect dozate, nu erau suficient de drepte si de cilindrice, pe standarde Badalex. Incercasera specialistii locali sa insele complexul liniei de montaj, dar aceasta nu se lasa. Uzina gigantica, nu se mai vedea deloc, inconjurata de munti din cioburi din sticla. Era o sticla scumpa si era reciclata.
Si apoi din nou sparta si iar sparta din nou.

Impresionat de nebunia din Romlux, am povestit-o cu amanunte lui Nic Hanu si Aurel Mihailopol, la sediul AAF. La inceput nu prea m-au crezut. Mi-au pus zeci de intrebari. Fusesem 2 zile in fabrica. Stiam prea multe detalii, ca sa fie inventata. Mi-au cerut sa le arat poze. Si pe atunci, rar umblam fara aparat de fotografiat. Cand au vazut muntii de cioburi, au ajuns la aceeasi parere. Inca de atunci Minunata Barca a Socialismului Triumfator lua apa la bord, pe toate partile !

Prin 1987, am aflat ca Romlux Targoviste a Rezolvat problema. Cu prima ocazie am vazut cum. Linia de montaj se misca acum ultra-incet, ca intr-un film cu incetinitorul. Un stol de femei alergau disperate, alimentand manual banda, cu tuburi din sticla, inrosite la 600 grade C. Unele le cadeau din maini. Purtau manusi cu azbest si tot se frigeau. Azbestul este foarte periculos.
Produsele finite erau altfel ambalate. Nu mai erau in cutii din carton. Tuburile prea strambe nu mai incapeau in ele. Unele aveau deviatii mai mari de zece centimetri. Reusisera !
In loc sa aduca un utilaj bun, in prima pozitie, sa obtina o marfa aproape perfecta, au inlaturat rebuturile din fabrica. Unicul producator national isi mutase partea de 94% rebut - la beneficiar !

program Partid.jpg

De cate ori ii aud pe Marii Specialisti spunand : Sa dam drumul la industria noastra, sa Duduie. Parca revad linia automata Badalex spargand automat propriile produse finite, cate 5-6 pe secunda.

Published on March 30, 2006. 4055 views. 1 comment
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives