en en | ro ro

Si nici nu observa decat ceea-ce ii intereseaza atunci.
Un coleg de servici nu gasea niciodata solutii la probleme. Facea exact ce ii spunea seful. Nici asa nu le gasea, desi era silitor : putea trece de Cluj, cautand Constanta. I se spunea Prostul Harnic. Desi proiectul era de ras, dar Seful era foarte mandru. Vezi ce solutie buna am gasit.

Stiti cum prinde ogarul iepuri ? Ogarul nu vede bine, are un camp de vedere prea mic. Il apuci de urechi, ii intorci capul ca ghidonul de bicicleta, pana vede iepurele. Daca l-a vazut, poate ca il prinde. Daca nu il vede, nu are nici-o sansa. Cam la fel se intampla si cu fotografia.
Nu poti face fotografii bune daca nu intelegi, daca nu vezi, daca nu esti deschis oportunitatilor.

Majoritatea nu vad, sau observa prea tarziu, dupa ce momentele interesante au trecut. Cei care inteleg, observa imediat. Cei care nu pricep, se uita aiurea, in alta directie. Pe masura ce devenim experimentati intr-un domeniu, ni se schimba parerea asupra acelor lucruri. Le privim cu alti ochi. Le intelegem evolutia si vedem clar ceea-ce inainte nici nu observam.

Am cunoscut pescari din Delta, paznici de vanatoare in Retezat, tarani care cunosteau locurile. Intelegeau mult inaintea mea, observau nenumarate lucruri, care altfel imi scapau complet.
Si altii profita de cei care inteleg. Priviti articolele lui M.Reichmann.
In locatii exotice sunt apreciati ghizii locali, a caror intelegere asigura rezultate interesante :

http://www.luminous-landscape.com/essays/Safari-Tips.shtml

Si fotografii sunt oameni. Am fost cu alti fotografi. Unii aveau dificultati sa inteleaga ce se va intampla. Am fost si eu dat de exemplu ca inteleg un meci de rugby. Radu Sigheti le spunea celor de la Reuters : Te tii dupa Andrei ! Pai merge aiurea, ba la stanga, ba in dreapta. Ti se pare, dar intelege ce vor face. Pana la urma vin aia gramada, cu minge cu tot, drept spre el.

Prin ce va ramane anul 2007 ? Prin lupta institutiilor statului, pentru suprematie. Inclestarea intre interesele parlamentarilor si presedinte - cu acea suspendare fara cauza, mai mult ca dubioasa - este cel mai reprezentativ eveniment.
In timpul suspendarii a fost un miting in piata Constitutiei, cu participarea presedintelui.
In piata, in fata Casei Poporului, pe scena mare apareau vedete de muzica usoara. Erau macar o suta de fotografi. Bariere metalice desparteau spatiul central de public, plasat spre Palatul Parlamentului.
Lateral erau cateva personaje marginale.

Bine inteles, Antena 2, 3 si OTV exact intr-acolo filmau, sa para ca nu este nimic serios.
A aparut presedintele. Fotografii si operatorii s-au calcat in picioare, sa il prinda in cadru. Apoi s-au asezat pe 3 randuri, cu fata la scena si spatele spre Palatul Parlamentului, declansand cu tele, sa ii prinda expresii sugestive. Pe ce fond aparea personajul ? Suprapus peste copaci, stalpi si blocuri din bulevard Unirii. Mi-am ales un loc aparent complet gresit. Invers decat ei.

1%20Base%20si%20Parla.jpg

2%20Basesc%20Constitutiei.jpg

3%20Preshedin%20Parlament.jpg

Nu era acolo nici tipenie de fotograf. Ati citit cumva :
http://www.foto-magazin.ro/foto-pro_open.php?art=ftm20/archives/2007/10/andrei_pungovsc.html
In interviu apar diferente de abordare in jurnalism, intre SUA si Romania.
Acolo cel care trebuie satisfacut este cititorul, aici a ramas doar patronul ziarului.
Fotografii mai buni pleaca, iar ceilalti se adapteaza.


Published on November 28, 2007. 3948 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » September 2021  (0)
   » August 2021  (0)
   » July 2021  (0)
   » June 2021  (0)
   » May 2021  (0)
   » April 2021  (0)
   » view full archives