en en | ro ro

Un ciclon mediteranean s-a invartit deasupra Romaniei aducand 7 zile de ploi torentiale, cu distrugeri imense. La Barbulesti si Costinesti a cazut intr-o noapte echivalentul a 5 luni medii de ploaie. Si in parc la noi, au cazut copaci. Pamantul s-a inmuiat, arborii inclinati au cazut.

salcam-cazut.jpg

Toata vegetatia a capatat o alta culoare, mai vie. Au aparut ciupercile. Toamna cu ploaie pe frunze vestede si vreme calda favorizeaza aparitia ciupercilor.
Toate ciupercile se pot manca. E drept ca unele se pot manca numai o singura data ! In cartile de specialitate ciupercile primesc note. 1, 2 si 3 tacamuri : comestibile, bune, delicioase. Sau 1, 2, 3 cruci : indigeste, toxice si letale.

hrib.jpg

amanita.jpg

Unchiul meu din Busteni are experienta cu ciupercile. Am facut impreuna o iesire pe Zamora pentru o ultima aprovizionare de sezon. Expeditzia era axata pe calitate, nu pe cantitate. Ne-am propus sa culegem numai hribi-manatarci si rascovi, ciuperci gustoase. Si alte cateva ciuperci cu scor de 3 tacamuri. Iar la sfarsit am ales si 2 iutzari pentru gust.
Ajunsi acasa a inceput sortarea pe tipo-dimensiuni si sortimente. Ciupercile au fost spalate, curatate si ambalate pe caprarii. Culorile hribilor, cam rosii pe dos si verzi in sectiune, mi-au speriat rau sotia.

hribu-color.jpg

snitzel.jpg

Dar la masa, bucatelele facute snitel ne-au captivat in mod placut papilele gustative.

Published on September 26, 2005. 8867 views. 1 comment
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   December 2023  (0)
   November 2023  (0)
   October 2023  (0)
   September 2023  (0)
   August 2023  (0)
   July 2023  (0)
   » view full archives