en en | ro ro

A fost intotdeauna un excelent fotograf. Poate in fotoclub si in ierarhia AAF era eclipsat cumva de relatiile d-lui Comanescu, dl.Gelep dupa dl.avocat Calinescu. Insa din 1980, Victor Boldar era numarul 1 craiovean in fotografie, fotografiile lui aveau har si haz.
Ne chinuiam noi in acele vremuri cu filmele care se mai mult nu se gaseau.
Nici nu aveam de ales. Nu ne vedeam des, dar priveam cu placere pozele dumnealui.

Imi amintesc expeditia AAF la cabana Calica, din iunie 1986, unde am fost impreuna.
Parca il vad, cu sepcuta alba peste par carunt, era dintre cei mai mobili fotografi. Se urca pe casa, ca sa pozeze berzele din vecini, sau incerca sa se plimbe cu barca cu singura vasla, in dreapta-jos.

Victor%20AAF%20ponton%20Calica.jpg

gasca%20AAF%20microbuz%20Calica.jpg

La plecarile in expeditii, toata lumea isi arata mandra dotare sovietico-redegista, sau care ce avea, acolo. Cativa ani, nea Victor a lasat aparatul in planul 2, fiind un timp in primul rand bunic. Dar vad ca a si crescut o pleiada de tineri destul de buni.
Mai intai de gura, doar sunt olteni, deh.

Aciulea, pe internet, mai scriu si oltenii : "Craiova era bine cunoscuta la anii aia peste hotare, tocmai datorita unor impatimiti ai imaginii, cum a fost Calinescu. Nu degeaba a raspuns invitatiei ditamai Bresson-ul",
sustine un domn M.Anghel. Asa crede dansul...

Invitatia lui HCB a fost facuta de Consilul Culturii si Educatiei Socialiste, la initiativa d-lui Sylviu Comanescu. CCES, cu ocazia aniversarii sarbatoririi a 30 de ani de la victoria asupra fascismului, a preluat si cheltuielile de deplasare ale cuplului.

Dupa plecarea lui precipitata, dl.Comanescu spunea mirat in cerc restrans.
Nu imi vine sa cred, Cartier-Bresson nici nu stia ca exista FIAP !
Cum sa-l intereseze pe numarul 1 mondial organizatia fictiva care da diplome pe bani !
Iar de Corifeii Craiovei stia tot de la Sylviu Comanescu, conducator al fotografiei romane cu un talent nemasurat in diplomatie.


Facand ordine intre poze vechi, am regasit o fotografie super-simpatica facuta de Victor Boldar in mai 1975, la Ramnicu Valcea. Sau poate la Craiova ? Mi-a dat-o dl.Comanescu, mult dupa evenimente, tot pentru reprodus. Nici nu mai stiam ca am acea poza in casa.

Henri%20Martine%20Roumanie%2075.jpg

Cine sa fie oare cei doi posesori de Leica, care seamana leit cu Henri Cartier-Bresson si Martine Frank. Am o mare banuiala ca sunt chiar ei ! Nu pot sa o dau ca stire sigura, pana nu va fi confirmata de autor, care ne-ar putea spune si locatia precisa.

Pe dosul pozei scrie : Henri si Martine in Romania 75, foto Victor Boldar.
Multumesc, prietene Victor.

Published on April 13, 2009. 4575 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives