en en | ro ro

78.803 imagini, primite de la 4.460 fotografi din 124 tari au fost selectate pe 10 categorii.
Au fost premiati 58 fotografi. 5 danezi premiati, spanioli, suedezi, cu poze pe alte continente, arata interesul presei europene pentru informare completa, nu can-canuri. Mi se par interesante noile tendinte de apreciere.

Un juriu cu multi /13 membri se pune de acord pe zone de compromis, desi sunt mari fotografi. Ce iese in evidenta dintr-un ocean de fotografii bune ? Cea deosebita ! Nu una oarecare, chiar bine facuta. Totusi, la Sports Actions, locul 1 a fost luat de un montaj inspirat, in dauna unei fotografii excelente. Imaginea lui Livesey pe 2, era mai buna. Membri din juriu au considerat ca norocul a avut un rol prea important.
Desi norocul le surade doar celor curajosi. Cum se discuta la Intalnirile Arles 2005, prea multe imagini agresiv colorate se devalorizeaza reciproc. Apar preponderent imagini alb-negru, unele aparent incorecte tehnic, J.Lowenstein, Chicago South-side. Este apreciat impactul, puterea lor de atractie si sugestie, conceptul initial. Mai ales in cadrul seriilor, au fost mai apreciate acelea care aveau ceva de spus, dincolo de aparente. Atrag atentia in special imagini cu mare putere de atractie, in care lumina pare a izvori din intuneric.

Alaturi de fotografii impresionante, unele prea dure (Sakamaki Japonia, violenta in Sri Lanka, Cendon Spania, spital psihiatric Burundi), multe surprize placute prin abordarea deosebita a unor fotografi. Citez doar :
Craig Golding, Australia, loc 2 sport stories, un portofoliu impresionant, nu chiar stories. Locul 1 e castigat si de notorietatea gestului lui Zidane, nu atat de fotograful insistent, tenace, doar cu ultima imagine deosebita. Portrete de fotbalisti de Braschler & Fischer, Elvetia. Sau David Klammer, Germania, fani la cupa Mondiala. Denis Darzacq, Vu, dansatorii strazii, Paris si Bruno Fert, Franta, corturi homeless noaptea in Paris.
La Natura, primele 3 sunt minunate, desigur cu Nichols, NGM.

Iata cum este descrisa de juriu Fotografia Anului, Spencer Platt USA, de la Getty Images :
O imagine de la care nu poti intoarce ochii. Arata complexitatea si contradictiile vietii, in mijlocul haosului. O fotografie care te face sa privesti dincolo de aparente. World Press Photo of the Year 2006 :

http://www.worldpressphoto.com/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=823&Itemid=146&bandwidth=high
In continuare, apar toate imaginile premiate.

Published on February 13, 2007. 3810 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives