en en | ro ro

Era prin 1988 si viata in Bucuresti era terna. Indicatiile Pretioase ale Geniului Carpatilor au pus economia pe butuci. Toate investitiile erau indreptate catre nerozii, canalul Bucuresti-Dunare, combinat de sisturi bituminoase, CUG Iasi, combinat de apa grea si bineinteles Casa Republicii, si acum gaurile negre ale economiei romane. Nici dupa 20 de ani nu ne-am redresat. Iar la institutul de proiectare, unde lucram, nu mai se faceau decat carpeli.

Pasionat de fotografie, doream un exponometru cu rezultate bune in lumina slaba. Cele sovietice, sau RDG dadeau valori eronate. Din vest nu aveai sanse, fara valuta.
Expunerea pe lumina soarelui si a lunii a fost calculata de astronomi din 1850. In State e numita thumb-rule. Pentru film de 100, sa zicem, expunerea la soare in camp deschis este 16 cu 1/100, timpul de expunere este 1/sensibilitate. Se cunosc tabele de expunere, imperfecte. De fapt nimic nu e perfect. Dar modelele cunoscute dau erori progresive.

Necajit, am incercat paleative. Am extins o tabela proprie, cu gama mare de nivele de iluminare, marcand si date statistice. Imprumutam un Lunasix pentru verificari. I-am dat forma de rigla de calcul, dar era greu de folosit si avea zone cu probleme. Am mai facut un prototip si inca unul. Ultimul mergea la lumina din casa, si chiar la lumina lunii. Am calculat corectii de reciprocitate la timpi lungi. M-am apucat sa realizez una rotunda, cu metode primitive. Am desenat-o manual la 35cm diametru. M-am chinuit cu ea la birou.

Amicul Rizeanu m-a ajutat sa o reproduc. Mi-am dat seama ce greu ar fi de citit, alba la soare. Am facut un cliseu negativ si altul pozitiv.
Copiata pe hartie foto la 7cm diametru, micsorata de 5 ori, apare perfecta scrisa. S-a dovedit comoda la carat si fiabila.

Rigla%20rotativa%202.jpg

Rigla%20rotativa%201.jpg

Trebuia sa fac rost de niste filme, cand am auzit o veste sumbra. Colegii de la tehnologie nu au indeplinit planul cu cele 40 de inovatii anuale.

Nu vom mai lua poimaine leafa !
In acele vremuri, toate institutele erau tehnologice. Directorul avea leafa marita cu 40%. Si nu era nici-unul fraier, sa refuze chilipirul. Tehnologii se dadeau de ceasul mortii. Am aflat ca o inventie se puncta cat 20 de inovatii.
M-am dus la inginerul sef. Secretara nu m-a primit.
E in sedinta de dimineata ! I-am spus ca am o inventie, sa-l scoata afara 5 minute. A iesit imediat. Se uita la mine neincrezator, nu-i venea sa creada. I-am explicat in mare, dar nu intelegea. Am adus jucaria si a zambit. M-a intrebat ce exista in domeniu, pe plan mondial. Nu exista, e low technology, dar e eficace. L-am convins.
A chemat un Specialist sa fac cererea de livret. Am avut dificultati si la OSIM. Au facut inregistrarea si au cerut referinte externe. De-abia peste un an au acceptat dosarul. Ieri am primit o scrisoare de la OSIM : decad din drepturi la brevet 141.960 din 12/10/1989, daca nu platesc taxa de mentinere in vigoare.
O sa se bucure Gossen si Sekonic ?

Bazata pe principii diferite si date statistice, rigleta nu da erori progresive. Uneori apar interpretari. Am dat un exemplar la prieteni. Unii au considerat-o utila. Oroveanu mi-a mai cerut 5. Altii nici n-au avut curaj sa o incerce. Am probat-o in repetate randuri, fara greseli notabile.
Daca faci 2 expuneri, e foarte greu sa nu ai un cliseu bine expus.
O folosesc in situatii limita.

Cateva persoane si-au aratat interesul.
Ar fi o problema : apare efectul de avalanse. E mai usor sa faci mai multe exemplare de-odata. Un singur exemplar ia cateva ore de munca. M-am gandit la urmatoarele : Ofer 2 exemplare cadou redactorilor foto-magazin, sa isi dea dansii parerea, dupa ce le probeaza, intr-o scurta recenzie.

In situatii comune, rigla e inferioara exponometrului din aparat. Folosind aparate digitale, se pot face 2 expuneri diferite si analiza histograma. Precizia estimata este cca +,- 1 Ev, pentru rigla si +,- 1/3 Ev pentru exponometre bune, in plaja normala. In situatii speciale, acestea pot fi inselate, dar rigla de expunere nu, daca acel care o foloseste este atent. As spune ca rezultatele interpretarii sunt surprinzator de constante.

Ulterior putem deschide o lista pentru doritori. Ce cuprinde rigla: 2 foi carton foto decupate din 13x18cm, pe care e copiata reproducerea obiectului, taiate precis cu o foarfeca fina. Cele 2 se gauresc axial cu o preducea si se asambleaza cu nit. Mai e necesar un mod de utilizare de o pagina. Toate, expediate in plic la adresele amatorilor. Va fi cam 25 Ron /bucata. Ganditi-va la cat costa un instalator pe ora. Si ce monteaza nu e inventia proprie.


Si o surpriza placuta din partea unui prieten. Reuters a pus pe net o serie cu cele mai interesante poze facute in Turul Frantei :

http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?collectionId=2076&galleryName=All%20Collections#a=20
Cu felicitari pentru Bogdan Cristel.

Published on July 26, 2008. 4399 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives