en en | ro ro

Unui om politic ii trebuie calitati ca sa poatea avea succes in democratia reala. O viziune potrivita cu aspiratiile alegatorilor. Sa stie sa propuna proiecte, ce raspund cererilor acestora. Sa isi reprezinte alegatorii, sa le satisfaca nazuintele si propriile promisiuni. Sa isi faca auzita vocea printre politicieni, convingator si cu judecata. Si mai ales sa fie responsabil. Deciziile sale ii afecteaza pe multi ; chiar si pe el. La Paris, am fost intrebat ce cred de candidatii francezi la alegerile prezidentiale. Nu ma pronunt in chestiuni care-mi sunt necunoscute.
Dar am remarcat ca noul presedinte va avea 22 ani mai putin decat precedentul. Va aduce o echipa complet noua, cu o alta conceptie de conducere. 3 candidati au sanse la 20% in primul tur : Francois Bayrou, UDF, Segolene Royal, nascuta sept-53 de la PS si favoritul Nicolas Paul Sarkozy de Nagy-Bocsa, ian-55 de la UMP. Bunicul i s-a stabilit in Franta. Bocsa parca imi suna cunoscut. Interesant ca si principala contracandidata e nascuta in Senegal. Discursurile acestei doamne socialiste mi-au sunat a profunda demagogie. Am spus doar ca nu ma pricep.

De ce tratez actualitatea ? Pentru ca e actuala ! Dezbaterile mi se par importante. Un brain-drain iti clarifica ideile, tie si altora. Daca plictisesc, scuze.
Stiu, tinerilor nu le prea pasa de asta. Corectitudinea, Cinstea si Respectul cuvantului dat, vin pe ultimele locuri in aprecierea generatiei tinere, care vrea sa se distreze si sa castige bani. Au si ei dreptate. Asta au inteles in educatia la TV, intr-o democratie originala : Cine a incalcat repetat acele puncte a avut de castigat in capitalismul de cumetrie. Foarte bine. Multi vor plece sa castige mai bine in alta tara. Primele calitati pentru care sunt apreciati angajatii acolo sunt : corectitudinea, cinstea si respectul cuvantului dat. Ia te uita, cat de retrograzi sunt si aia ! Sa fim sinceri, foarte putini varstnici romani respecta aceste valori.

Cat sunt de precise sondajele ? Germania face anual un sondaj cu ce mananca si beau nemtii ? Invariabil iese ca prefera berea light. Desi berea grea, alcoolizata, se vinde de 4 ori mai mult !?!

Acum cativa ani am asistat la franturi din campania electorala franceza. Ce m-a impresionat ? Candidatul socialist (francez) avea optiuni economice mai liberale decat orice candidat roman. Alegatori tineri erau constienti ca viata le-ar putea lua cursuri diferite daca x, nu y, va fi votat. Sustineau un altfel de candidat, superior lor, constienti ca daca are defecte, pot avea surprize neplacute cu el la conducere. Campania oficiala prezidentiala dureaza numai 12 zile in Franta.
A inceput ieri 9, iar duminica 22 aprilie va fi primul tur de scrutin.

In democratii de fatada, oameni politici alesi pe liste nu dau socoteala electoratului. Nu se simt responsabili in fata alegatorilor, cat fata de sefii ierarhici. Fara responsabilitate devin vanitosi si ingamfati ; se ocupa de interesele lor egoiste si bani pentru partid. Politizarea a mers departe ; acei competenti au fost inlocuiti de Ai Nostri. Tranzitia prelungita a oferit ocazii favorabile de deturnare a banilor publici. Iar cei care au reusit asta, doresc numai pace si intelegere.
Lipsa unui consens asupra problemelor importante, ce este permis si ce nu intr-un stat, a dus la acumularea bogatiei de catre cei muiati in politica. Pentru interesul lor National. Nu vor sa auda de rezolvarea dosarelor compromitatoare. Oricum vor pleca la primele alegeri.
Si vom putea inchide usa dupa ei. Daca nu cumva au luat-o la plecare.

%20trag%20usa%20dupa%20ei.jpg

Inca ceva banal. Nu doar la noi oamenii politici sunt net inferiori multor alegatori :
http://www.suite101.com/discussion.cfm/mindandsoul/126787/1198813

Published on April 10, 2007. 3915 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives