en en | ro ro

Am fost la Bayeux, oras pitoresc cu cladiri minunate, cu centrul datand din evul mediu. A fost singurul orasel normand crutat de bombardamentele aliate, nu avea o garnizoana germana.
Catedrala urma sa gazduiasca o nunta, mai solemna si impresionanta decat cea ortodoxa.
Din catedrala lipsea mandria orasului.
Guillaume devenise Duce de Normandia in 1035, la moartea tatalui sau Robert Magnificul. Era a 5-a generatie normanda in Franta. In 1064 tronul Angliei ramanea fara mostenitor. Ducele Normandiei a fost desemnat succesor la tron de regele Edward, bolnav. Ii trimete stirea prin cumnat, Harold Godwinson. Acesta a traversat Maneca, a avut niscai peripetii, i-a dat stirea ducelui, s-a jurat ca ii va fi in veci fidel si s-a intors acasa. Intre timp, regele deja murise.
Cumnatul nu a stat pe ganduri si s-a incoronat urgent. Dar cu normanzii nu era de glumit.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Guillaume_le_Conqu%C3%A9rant
Ducele s-a pregatit si a debarcat in Anglia. In batalia de la Hastings l-a invins si a devenit Willhelm Cuceritorul. Harold cel sperjur a murit chiar in lupta.
Episcopul Odon de Bayeux a comandat o tapiterie cu povestea victoriei fratelui vitreg, sa fie prezenta la sfintirea catedralei in 1077. Majoritatea era analfabeta ; povestirea in 71 de tablouri era o banda desenata, intinsa vertical ca litera u intoarsa, intorcand la altar, legata de coloane centrale. Are 70m. De fapt renumita Tapiterie e o broderie cu lana policroma pe suport din in, un material similar panzei de la drakkar. Obiectul este impresionant.

Bayeux.jpg

Desenele brodate au un realism neasteptat, cu efect de pictura primitiva. Tapiteria va sarbatori curand mileniul, incredibil de bine conservata.
Cate cladiri romanesti rezista de 500 de ani ?

http://www.tapisserie-bayeux.fr/
Insa Normanzii cuceritori nu mai vorbeau limba scandinava. Debarcati in sec.10, dupa numai 5 generatii, vorbeau limba mamelor si bunicelor lor.
Normanzii au dus in Anglia limba franceza !

Intre 106 d.C.-275 d.C, doar 169 ani Dacia a fost sub stapanirea romana. Trec 1413 ani. Tarile romane erau ocupate inainte de 1688, cand turcii asediau Viena. Si sunt eliberate la 1877. Am fost sub turci peste 200 ani.
De ce nu ar vorbi romanii mai degraba turceste ?

http://www.iatp.md/istorie/romana/medievala/suzeranitatea_otomana.shtml


Troia era cetate traca. In Iliada, un grup de troieni scapa de macel si fug cu o corabie. Grupul e condus de printul Eneas. Ajuns in Italia, printul ia de sotie fata regelui din Latium. Ei difuzeaza cultura Troiei si limba latina, posibil de origine traca. Apare si similitudinea cu numele poporului etrusc. Tracii erau luptatori duri. Cel mai cunoscut trac, Spartacus de ce o fi fost ales capetenia rascoalei ?
Nu si pentru ca vorbea perfect limba latina, limba lui materna ?

Dacii, cei mai viteji dintre traci, spunea o vorba.
Ceva laude locale de prin vechime ?
Dar ce vorbeau sotiile ostasilor romani stabiliti peste Dunare ?
Limba Daca trebuie sa fi fost latina vulgara, inainte de invazia romana, ipoteza mai plauzibila. Alte explicatii nu par a sta in picioare.
Oricum limba noastra pare sa fi rezistat 2 milenii.

Or fi coplesiti de prejudecati cei ce scriu istoria tarii noastre.
In lipsa probelor, ne livreaza gogosi.

Published on May 27, 2008. 4225 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives