en en | ro ro

Exceptional fotograf neconformist, Larry Towell se considera povestitor in imagini.
http://www.photoeye.com/Gallery/forms/index.cfm?image=1&id=84841&imagePosition=1&Door=3&Portfolio=Portfolio1&Gallery=3
Pe cartea sa de vizita scrie : Fiinta umana mandra. Este printre putinii jurnalisti, care prefera sa nu calatoreasca. O face numai daca subiectul este foarte important, in viziunea lui. Provine din mediul rural. Pe care nu l-a parasit. A studiat artele vizuale la York University Toronto, inclusiv proces fotografic alb-negru. Aparatul fotografic 6x9 primit l-a dus acasa, la tara, pentru ca nu era nici-un alt loc pe pamant, care sa il intereseze mai mult.
A primit premiul 1 la WorldPress Photo in 1994.
Este singurul lui interviu, din cate stiu.

Mereu am dorit sa redau convingator povestea, spune el. Am descoperit fotografia, o cale de a povesti, care permite sa aduci marturii.
E o dezbatere in USA si Canada. Este corect sa fotografiezi viata altora ? Daca n-o faci, devii introvertit si aparatul se manifesta ca portavoce a vietii sexuale proprii. Nu ma intereseaza.

Capacitatea occidentala redusa de atentie la povestile altora ma ingrijoreaza.
Prin fotografia mea incerc sa aduc ceva, sa le atraga atentia, sa-i fac mai interesati. Am studiat artele vizuale. Apoi ani de zile am scris poeme, versuri la cantece folk.
Diferenta dintre poezie si fotografie e minima. Partea tehnica a fotografiei este nesemnificativa. E doar un limbaj, in care folosesti ochii. Carl Sandburg spunea despre poezie : Important este sa intredeschizi si sa inchizi usi ; si sa-i lasi pe oameni sa ghiceasca ce e in spatele lor.
Fotografia este foarte asemanatoare, spune Larry Towell.

Metoda mea preferata sunt proiecte pe termen lung, publicate apoi in carti.
Lucrez intr-o tara cativa ani. Dureaza mult. E un proces constant de descoperire, pas cu pas. Primele carti aveau fotografii si poezii, inspirate de subiect, India, Nicaragua, Guatemala, fasia Gaza. In proiecte, consider fotografia in colaborare cu subiectul. Incerc sa nu-i fotografiez pe acei care nu vor sa fie fotografiati.
Desi cate-odata e necesar sa le faci fotografii si celor care nu doresc asta. Adevarul trebuie totusi spus.
Lucrand la mai multe proiecte de-odata ai avantaje practice, nu te plictisesti. Unele situatii sunt sezoniere. Daca intalnesc evenimente politice in timpul proiectului, sansa de a-l vinde creste. Cele mai bune imagini se fac explorand realitatea. Interes personal si actualitate se combina. Multor fotografi de varf le displac revistele ilustrate. Interesele le sunt divergente. Revistele devin narcisiste, nationaliste si comerciale. Fotografii sunt satui de contracte in care adevarul este eludat si povestea e inlaturata de editori.
Spre deosebire de abordarea comerciala, Towell lungeste proiectele pentru a le aprofunda.
Nu e usor. Traiesc la ferma, cu familia mea. Incerc sa mentin cheltuieli scazute. Cultiv legume, tai lemnele de foc. Cumpar filme la metraj, le tai, le developez si le maresc singur. Cat timp stii ce vrei si ai un ochi interesat, proiectul va fi izbutit.
Fotografia e o cale a existentei mele cotidiene, care adauga intelesuri vietii si imi mobilizeaza energiile. Daca spunem povesti folosind cel mai adevarat si mai liric limbaj, vom avea la sfarsit o lucrare convingatoare cu o reala interpretare personala, intre arta si arhiva istorica. Sa ramai interesat.
Si sa incerci sa ajungi si in spatele scenei, unde este adevarata poveste.

Pentru Larry Towell, a fi fotograf inseamna sa descoperi locuri si oameni cu care sa lucrezi. Membru Magnum din 1993, premiu Hasselblad, premiul Fundatiei HCB 2003.
Nu exista premiu international prestigios pentru fotografie alb-negru, pe care sa nu-l fi luat. Larry Towell este printre putinii fotografi de talie mondiala, care n-au site propriu.
http://www.larrytowell.com/ este o sucursala Magnum

Doar grupul 7 zile are activitati similare, la noi.

Published on May 15, 2006. 3901 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives