en en | ro ro

Nu cunosc alt popor cu cultura colectiva a suedezilor ; lor le pasa intr-adevar de altii.

"Un suedez ma ducea la serviciu in fiecare dimineata cu masina lui. Desi era frig si fulguia, ajungeam repede la intreprindere.
Parca masina mereu foarte departe de intrare.
In fiecare dimineata vin mii de angajati cu masina la serviciu. Nu am facut comentarii. Ulterior l-am intrebat pe coleg : Aveti locuri de parcare fixe? Vad ca parcarea este goala cand ajungem. Si parchezi la mare distanta de intrare." Mi-a raspuns simplu:
"Nu ! Dar noi, care ajungem devreme, avem timp sa mergem pana la intrare. Acei care ajung tarziu au mai multa nevoie sa gaseasca locul aproape de intrare. Nu crezi?"

Inainte de 1808, in scandinavia exista doar Suedia.
Finlanda si Norvegia faceau si ele parte din ea, cu totii scandinavi saraci si foarte muncitori. Cucerit de Rusia, in 1809, estul Suediei devine ducatul Finlandei. Finlanda a rezistat in Razboiul Iernii 1940 in fata armatei rosii a lui Stalin, covarsitoare la numar. Dupa WW2, Finlanda a ramas singura tara independenta, dintre toate tarile avand la granita fosta URSS !

Cele 3 tari cu putina populatie aduna produse de super-top : Nokia si Fiskars la finlandezi. Volvo, Hasselblad la suedezi, dar si Ericsson, Electrolux, ABB, magazinele Ikea cu designeri suedezi.
Si avioanele de vanatoare Saab Gripen sunt printre cele mai bune din lume. O tara neutra are nevoie de ceva arme de disuadare, daca are vecini fiorosi.

Nordicii fac lucrurile mai incet, dar serios. Atitudinea fara graba nu inseamna sa faci mai putin. Nici sa se obtina calitate si productivitate mai mici, ci mai multa perfectiune, atentie la detalii, mai putin stress. Inseamna un mediu de lucru mai liber, mai vesel, calm, totusi productiv, un mediu in care oamenii fac cu placere ceea-ce stie fiecare sa faca mai bine.

Conform Business Week si francezii, desi lucreaza mai putin (35 ore /saptamana), sunt mai productivi decat colegii americani sau britanici. Germanii au implantat saptamana de 29 ore munca in intreprinderi. Au vazut productivitatea crescand acolo cu 20%. Aceasta Slow Attitude atrage si atentia americanilor, discipoli ai lucrului rapid si in cantitate mare.

Vin Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver. Finlanda, Norvegia si Suedia, tari care nu aduna toate impreuna cat populatia Romaniei, nu vor pleca de acolo cu mana goala !

http://www.hs.fi/english/article/One+more+season+Finnish+sports+icons+stubbornly+hang+on+in+there/1135252731337

In 1810, Consiliul Regal-Riksdag, l-a desemnat pe Jean-Baptiste Bernadotte, maresal al Frantei, urmas la tronul suedez. Si el a fost ales cu grija.
Jumatate din Europa era sub puterea lui Napoleon.
Iar Bernadotte era singurul care i se mai opunea, uneori, imparatului.

Pentru aceste popoare nordice, imposibilul nici nu exista.
Un proverb suedez spune : Nu exista vreme rea. Esti doar imbracat nepotrivit.

Incercari de slow food se fac si la noi.
http://www.romanialibera.ro/editorial/a177444-toata-tara-pofteste-la-slana-lui-boc.html

Dar nu de catre romani, orbiti de realitatea inconjuratoare.

Published on February 14, 2010. 5186 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   February 2024  (0)
   January 2024  (0)
   December 2023  (2)
   November 2023  (0)
   October 2023  (0)
   September 2023  (0)
   » view full archives