en en | ro ro

In 1976 l-am intalnit pe Dan Dinescu la Ieud. Statea la uncheasul Vasile Chindris, exceptional sculptor in lemn, cu aspiratii culturale neasteptate la un satean cu 5 clase. Mergea la biblioteca din Viseu si citea cu placere din Kant. Chindris era un tip simpatic si bun de gura.
Aparea zilnic si Prigionerul, fost prizonier la rusi in primul razboi mondial, ca supus austriac. La 84 de ani, avea memoria fenomenala. Povestea ore ce li s-a intamplat, 65 de ani in urma. Se intoarceau pe jos din prizonierat, de la minele de sare din Donbas. Intamplarile dure in cascada si vocabularul plin de arhaisme ii dadeau un farmec incontestabil. Reveneam des. Aduceam ulei, zahar, afumaturi si eram primiti cu bratele deschise. Mergeam pe valea Izei si pe Cosau. Preferam sate ca Barsana, Feresti si Bocicoel, fara colectiva.

Paste%20unchea%20Chindris.jpg

lumina%20aprinsa%20cer%20negru.jpg

Mai ales octombrie, cu vara indiana, perioada mai interesanta, cateva zile dupa prima bruma, cu cer incredibil de senin, albastru inchis. Dimineata totul este acoperit de bruma, iar dupa ora 10 soarele o topeste. In 1976 am vazut bruma de 10cm. Intr-o zi, temperatura a crescut de la -13 pana la +27, la pranz.
In unele locuri, aceasta perioada e numita vara sfantului Luca.
Vegetatia ia toate culorile posibile, iar oamenii se scoala in zori sa isi are pamantul, pentru o recolta mai buna.
Minutele cand soarele rasare pe dealuri acoperite de bruma sunt magice.
Cai si oameni scot jeturi de aburi pe nari, umbrele lungi proiectate de soare intalnesc aburii ridicati de bruma, care se topeste si se usuca. Iar culoarea luminii se schimba continuu, de dimineata pana in amurg, cu efecte incredibile.

In aceasi perioada mai sunt 2 evenimente super-fotogenice : Iluminatzia si Napustita. Prima de San-Iedru, sfantul Dumitru, la cimitir, a doua functie de intelegere, chiar la stana.

In 1988, uncheasul Vasile s-a prapadit.
Am mai fost in 1989, in aceeasi casa, lasata nepoatei. Primitori, erau 5 cu 3 copii la scoala si mi s-a parut ca ii stramtorez ; nu am mai revenit.
Aveau un pisic tanar, splendid, dungi gri bleu cu orange, si ochi albastri. Toata ziua se juca pe axul cu manivela la put. Intr-o zi a disparut.
Dupa masa de seara, toti am fost deranjati la stomac.
Pisicul cazuse in put, putul trebuia golit. De sambata, stapanul a imprumutat galeti si lanturi si a intrat in fantana. A scos spre mia de galeti, iar apa trebuia aruncata cat mai departe. Toata lumea a dat ajutor, cat a putut. Si copiii.

Anutza%20fereastra.jpg

apa%20din%20putz%20peste%20gard.jpg

Cum era duminica, erau imbracati si in straiele bune.
Am facut si poze, numai ca par regizate. Are dreptate Ufo, aceste poze seamana acum cu scenete din operete.

Published on August 13, 2007. 4277 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives