en en | ro ro

Un cunoscut ma intreba de ce revin la competenta ziaristilor din media. Sau la lipsa ei. Am respect pentru profesiune si pentru multi profesionisti. Dar sunt si unii cam straini de ea. Toate ziarele au interese economice.
Si redactorii lor au relatii, pe care vor sa le pastreze. Majoritatea media au promovat interese, nu profesionalism. Si-au facut datoria fata de patron. Nu si in fata publicului, incorect informat. Prea putini ziaristi au o vedere de ansamblu.

In mai 1990 au fost primele alegeri libere din Romania. In 1991 a avut loc Recensamantul. Ziaristi straini au fost socati. In 1990 s-au numarat 3 Milioane voturi, mai multe ca alegatorii din tara. Nici un ziar din Romania n-a scris nici-un rand despre acest subiect, pana acum.
Prefectul era intrebat in legatura cu posibile anticipate. Se va vota cu carte de alegator ? "Sper sa poata fi pusa in practica, pentru ca e timp. In felul acesta s-ar rezolva 2 probleme. S-ar elimina frauda.
Am afla si cati cetateni cu drept de vot exista cu adevarat in Bucuresti."

Am lucrat o vreme in Primarie, la Urbanism. Am colaborat la promovarea primului Plan de Dezvoltare al Orasului dupa 1989. Din 1935 nu se mai facuse nimic. Veneau ziaristi de la cotidiene centrale. Confundau termeni simpli ca Centru istoric cu centura orasului. Total nepregatiti, nu intelegeau nimic. Dar sustineau vehement pareri preconcepute, de-a dreptul hilare.

pareri-decise.jpg

Marti la TVR 1, era Romania sub Ape.
D-na Cristina Liberis il avea invitat pe Presedinte.
Dl. Basescu spunea : "Refacem Infrastructura, apoi refacem si casele."
In loc sa intrebe ce-o fi aia infrastructura, (drumuri, sosele, poduri, cai ferate, linii electrice si retele) doamna de la TVR raspundea indignata.
"Lasatzi Infrastructura ! Facetzi mai intai casele !"
De ce restabilirea legaturilor rutiere este prioritatea zero ?
Sa incepi constructia unei case, in satul spre care n-ai inca drum, costa cat sa faci 20 de case, dupa ce drumul este gata..
20 de curse zilnice cu avioane si elicoptere insumeaza 27 tone, cat transporta un singur TIR. Importanta podului de la Maracineni apare evidenta. Ca si limitele unor jurnalisti. Trist, dar adevarat.

Tinerii de acum tind sa-i ia model pe acei care, li se par lor, au reusit in viata :
Adrian Copilu Minune, Gigi Becali, sau micutze vedete de televiziune.

Gianina-Corondan.jpg

Mi se pare o varianta moderna la Psihologia Poporului Roman, de Draghicescu. In 1915, idealul omului simplu era : "Sa fure si sa nu fie prins !" Iar al slujbasului la stat : "Sa fie foarte bine platit, fara sa faca nimic !"
Nu s-au schimbat prea multe in 90 de ani. Doar Venitul pe Cap de Locuitor poate ca a mai scazut. Si scuipatul pe jos a proliferat.

Published on July 29, 2005. 4434 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives