en en | ro ro

Arhitect intr-un institut de proiectare, profil tehnologic electrotehnic-electronic, faceam proiecte de arhitectura, nu fotografie. Incepea cincinalul 1975-80, denumit pompos al industrializarii. Judetele trebuiau sa ajunga la o productie industriala de 10 miliarde lei Ceaska anual, toate obligatoriu. Asa a zis tovarasu’ Prim-Secretar PCR, asa se facea. Timisoara, Brasov, Pitesti sau Targu-Mures erau mai bine situate in statistici.

Trebuia musai facuta platforma industriala si la Bistrita. Activisti din sectorul 3 au dispus sa se faca Fabrici de Acumulatoare si de Cabluri si Materiale Electroizolante, inca alta de nu mai stiu mai ce. Acelea erau fabricile electrotehnice din sector 3. Sa fi avut si una de potcoave si panglici, nu ar fi ezitat sa isi arate priceperea.

S-au facut ridicarile topografice, apoi a inceput proiectarea platformei. Tema impunea transport asigurat pe calea ferata. Orasul Bistrita are gara la nord. Terenurile la nordul ei erau ocupate de livezi, fanete. Erau si mici suburbii la nord de caile ferate, in zona de vest. Pentru acelea trebuia intocmita documentatia de demolare.

Se aproba prin decret prezidential. Fisele cadastrale ale proprietatilor, releveele de cladiri si fotografiile lor intrau in documentatii. Era si multa munca anosta. In plus, in luna iunie se coseste fanul la care sunt alergic. Alaturi de obligatii de serviciu, faceam si cateva declansari. Cateva poze au fost cu locuitorii micilor cartiere demolate, oameni diferiti, unii mai sarmani, altii mai instariti. Dar toti pareau foarte muncitori.

Industrializarea fortata a dislocat proprietatile unde ei traiau linistiti. Ca responsabil de platforma, am facut mai multe delegatii, impreuna cu echipe de topometrie si arhitectura. Atunci s-a consolidat prietenia cu Costica Vaduva, cand ambii aveam sub 30 de ani.

 

In 1995, ca fotograf la Cotidianul, a format cativa dintre actualii fotografi de succes. Iata si macheta platformei industriale Bistrita Vest in suprafata de sute de hectare.

 

Le-a schimbat viata. Unora in bine, altora in rau. Am facut si o mica galerie la adresa :

http://www.ap-arte.ro/ro/fotografie/imagini-personale/album/bistrita-iunie-1975/144/108.html

Prin 1995, acele fabrici erau mai prospere decat omoloagele de la Bucuresti, din « vina » localnicilor harnici.


Published on February 28, 2011. 6892 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   April 2024  (0)
   March 2024  (0)
   February 2024  (0)
   January 2024  (0)
   December 2023  (2)
   November 2023  (0)
   » view full archives