Omul este supus greselii. Concursul AAFR a fost o buna ocazie de a o dovedi. Am vazut acolo prea multe greseli posibile. Multi nu stiu ce vor sa fotografieze. Pozeaza cadrul prea larg, sau prea stramt. Ar fi bine sa fie mai inspirati inainte de declansare.
Poze bune au fost inscrise la alte categorii, ajungand fara sanse. Unii autori sustin ca problema este in site, la inscriere. S-ar fi repetat la mai multi, in diverse ipostaze. Ar trebui verificat. Macar o zecime dintre pozele de la reportaj aveau elemente puse, unele chiar stupid. Ce se vede in oglinda ? Ce se reflecta in ea, zicea Arhimede.
Dar Gogu se crede mai destept.
A lipit un cer agresiv, desi reflexul in apa tradeaza imediat interventia ; asemenea gugumanie jigneste grav retina exersata.
Nici juriul nu poate fi perfect. Comentez doar categoria sport, sunt familiarizat cu ea de zeci de ani. Cateva poze clasate in primele 10, meritau mai mult. Cautand poze perfecte printre cele imperfecte, au fost promovate pozele fara imperfectiuni vizibile, desi cam searbede. Pun aici pentru simplificare poezele premiate, ca sa apara alaturi.
Cu atat de mult praf ridicat, prima clasata parea aproape de perfect.
Pe locurile 2, 3 sunt poze ilustrative, cum foloseau la ziarul Sportul : « Asa s-a… » marcat, faultat, facut Ko, etc. As fi favorizat alte poze, mai greu de facut /anticipat. Avand imperfectiuni, au ramas pe locurile 7-8. Recunosc, le-am scurtat cu crop 10%, sa apara mai mari. Am doar 600 pixeli.
Ca fapt divers, comparati cele 2 poze de la fotbal. Cat de « interesant » este locul 2, un luft cu back focus ? Si ce sansa ai sa prinzi o scena de french-can-can la un meci din Cupa Europei. Fie ea si cu alt jucator cu spatele in zona neclara din stanga. Trebuia sa o regizeze ?!?
Urmaream comentarii la concursuri foto de sport. La o vreme Sport-Shooter era tare. Nu mai e frecventat la inalt nivel, ca odata. Au diminuat premiile, au disparut si fotografii cu renume :
http://www.sportsshooter.com/2003_contest_winners/index.html
http://www.sportsshooter.com/2004_contest_winners/index.html
Se poate constata diferenta evidenta de nivel. La sport si la natura, editorii favorizeaza in selectie acele imagini exceptionale, avand sansele cele mai mici de a fi realizate.
Criteriile marilor editori raman: O privire deosebita, actiune, momente de varf. Istorie concisa, punct de vedere personal. Fotografii care iti aprind imaginatia, dinamice si diverse, un continut atractiv, cu lumina conducand privirile spre centre de interes. Unghiuri originale, imagini care capteaza ochii si spun ceva neasteptat, redand convingator atmosfera, cu contact direct.
La sfarsitul concursului AAFR, toti membrii din juriu au facut propuneri de imbunatatire. Am propus modificari. As dori sa observe toti ca se poate « Mai Bine Decat Atat ».
Functie de rezolvarea lor, voi participa la anul in acel juriu. Mihai a fost foarte receptiv, si nu numai el. Sa apara o alta categorie, in faza 2-a, premiind separat fotografiile cele mai inspirate, deosebite, alese de la toate categoriile. Si fiecare membru din juriu va trebui sa le caute. Prefer sa raman. Sa arat ca se poate. Pentru ca cel mai simplu este sa zici Nu !
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/spiritul-critic-supradoza
Si juriul are dreptate. Autorul este responsabil pentru ce apare in fotografie. Nimic nu este neutru. Sau deranjeaza, sau ajuta. Photoshop este un program puternic, dar nu poate face ca poze superficiale sa ajunga interesante. Ara zice ca incepatorii s-au invatat prost.
Mihai Moiceanu are perfecta dreptate : Juriul lucreaza cu Materialul Clientului. Cum sa alegi capo-d’opere din maculatura ? Radu, in care am mare incredere, spune ca fotografiile facute din spate sunt doar scuze pentru ca ai ratat situatii, mult mai favorabile, din fata.
Chiar daca partial ai dreptate, este usor sa spui : E incorect - si nu e bine !
Desi de fapt nu stii nimic exact.