en en | ro ro

Sau chiar opuse. La un concurs, ar trebui premiata creativitatea. Fotografiile sa fie atractive, convingatoare, interesante, proaspete, puternice, originale, surprinzatoare. Nu contrafacute.

A inceput jurizarea la concursul intitulat, cam pompos, Fotografia anului AAFR. Din 3.400 poze, cam 85% sunt rebut. Si prostul gust e rege.

Desigur multi vor contesta rezultatul. Mai ales acei care nu stiu regulamentul. De fotbal. Articolul 1 : Arbitrul are intotdeauna dreptate. Art.2 : Daca nu are, se aplica articolul 1 !

Membrii juriului ar trebui sa recompenseze calitatea. Ar trebui sa aprecieze reusitele, nu sa sanctioneze nerespectarile prejudecatilor proprii. Sa nu faca corectura scolareste.

La clasele primare nu pocesti literele. Dar pozitia de dascal devine la un concurs national o atitudine iresponsabila, cu efect nociv. Si daca Ionescu ar fi cel mai cel fotograf, tot nu i-ar putea invata pe toti, in cateva secunde. Fotografia are prea multe genuri de exprimare diferita. Dar daca acel din juriu este mai slab decat cei mai buni fotografi ? Este mai grav ! Membrii juriilor in acea pozitie se justifica. Elimina iesirea din rand a lucrarilor originale, promovand mediocritatea constiincioasa. Judeca cum a facut autorul prezentarea, nu fotografia. Si daca semeni vant, culegi furtuna.

Fotografii slabi sunt ca maimutele, dornici sa imite ce inteleg. Ce nu inteleg, nu pot imita. La nunti in 2009 practic s-a premiat locatia, cu prezentare excesiva, facuta pulbere. Acum, dintre pozele de nunti, o treime aveau numai locatii speciale si tratare excesiva.

La peisaj, baieti talentati au incercat nisa cu filtre ND, ce transforma zi in noapte. Si permit expuneri foarte lungi. Acum sunt zeci care fac asta, devalorizand total moda. La reportaj, multe au interventii hilare, ceruri puse ce deranjeaza ochii. La natura abunda poze urate cu animale captive. Cele mai bune peisaje sunt inscrise la Natura si Reportaj.

Ca membru in juriu, e o greseala sa fi sensibil la poze la moda. Garantat, la anul va urma o avalansa de poze demodate. Pozele cu telefon mobil au adus moda snapshoot look. Se practica pe film 4x5 inches. Apreciem reusitele, nu folosirea stupida a modei. O incercare nereusita, la moda, este inferioara unei reusite. Oricum, nici un curent la moda nu lipseste.

Colac peste pupaza, dupa ce am terminat 6 categorii din 10, au aparut noi poze in toate. Merita sa pierzi 3 zile ca sa promovezi valori ? Nu stiu, dar sa cauti prin gunoi, asta nu ! Sunt prieten cu M.Moiceanu, dar la anul sa faca preselectie la poze, 50 per categorie, nu 629 ca acum. Altfel pe mine nu ma mai prind prin juriu. Acum nota 4, din 10, este o nota net peste medie, la o fotografie aproape buna, dar vizibil busita de autor.

Membrii din juriu sunt diferiti, dar asta ne face mai puternici impreuna.  

Poate ca nu sunteti de acord cu parerea mea ? Va astept cu argumente.

Dar progres exista. Numarul a crescut, iar pozele apreciate ca excelente s-au inzecit.


Published on November 23, 2010. 5111 views. 6 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (0)
   June 2021  (0)
   May 2021  (0)
   April 2021  (0)
   » view full archives