en en | ro ro

Un fotograf batran spunea : « Ce asemanare e intre o parasuta si un superteleobiectiv ? « Amandoua sunt foarte ancombrante, inutile in majoritatea cazurilor, dar cand chiar ai nevoie de asa ceva, nimic altceva nu te poate salva. »

400m f :2,8 Afs este o super-scula pentru agentii de presa sau ziare de sport. De ce 400mm ? Pentru ca stand pe loc fix fotograful acopera o suprafata de 64 ori mai mare decat un obiectiv normal. Si de ce 2,8 ? Pentru subiecte indepartate in lumini limita.

In nov. 2012 am fost intrebat daca nu vreau sa il incerc :

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/personal/articol/tragand-cu-calibre-mari/129/6917.html

Am fost fotograf de sport /part-time din 1969. Si acum merg la competitii importante. Am zis ca il voi lua doar la o competitie promitatoare, IRB Nations iunie 2013. Si l-am luat. Rugby este greu de fotografiat. Se inscrie pe toata latimea terenului, balonul oval pleaca catre directii neasteptate. Una peste alta, Romania a inceput greu cu Rusia. Apoi a batut clar Argentina Jaguars. In finala s-a impus fara drept de appel in fata Italiei emergente, venita cu mari pretentii. La meciul decisiv (21h-22.40h) nu am fost pe teren. Plecam a doua zi dis-de-dimineata.

Pe film la o faza de eseu era o realizare sa obtii un cliseu bun. La eseul pornit din 22 propriu, cu Argentina, am facut 14 declansari cu 400 f :2,8 Afs. Eseul a fost inscris relaxat, la centru, de Poparlan, un cadou de ziua lui de aniversare.

Cateva imagini, mai mult sau mai putin sportive, apar aici :

http://www.ap-arte.ro/ro/fotografie/sport/14.html

Aparatul Fx cuplat la obiectivul pus pe monopod insumeaza 7kg. Obiectivul are 4,62kg singur, fara accesorii. Monopodul cu nuca si aparatul adauga cate 1kg fiecare. Nu ar fi cine stie ce. Dar nu este o valiza cu maner si role. Cu parasolar in pozitie de lucru si monopod strans, este o arma redutabila cu gabarit de 65cm lungime si 75cm inaltime. Si scumpa...

Sotia mea era stressata. Ne imagina vanzand masina ca sa platim despagubiri. S-a relaxat dupa ce l-am returnat. In primavara 1989, am probat un obiectiv si mai scump : 300 f :2, sub 10 minute, in pauza meciului CCE Steaua-IFK Goteborg.

In vizita, prietenul MG a fost socat sa vada detaliile redate de 400mm f : 2,8 VR - si la 1/125.

Poate memora distanta preferata, pana la poarta sa zicem, pentru a reveni instantaneu, are butoane pentru hold AF pe pozitie. Iar rezultatele sunt de mare calitate. La viteze rapide se vad detalii surprinzatoare : picaturi de ploaie sau sudoare, fire de iarba care sar. Vezi firele de par, poti studia tatuaje. Acest obiectiv este « over-kill » in cazuri obisnuite. Poti poza pisici pe acoperisuri vecine, sau portrete, cap decupat de la 8m.

Dar iti trebuie si determinare ca sa tarai 7kg pe ulita.


Published on June 25, 2013. 4519 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » September 2021  (0)
   » August 2021  (0)
   » July 2021  (0)
   » June 2021  (0)
   » May 2021  (0)
   » April 2021  (0)
   » view full archives