en en | ro ro

Realizare inginereasca moderna, podul este o veriga a inelului principal, simplificand circulatia capitalei. Ideea a fost propusa de arh.H.Creanga, din 1929. In Master-planul 1998, facut de japonezii de la JICA, podul era desemnat ca principala urgenta.

http://www4.pmb.ro/wwwt/l52/docs/31_01_2008.pdf

Si a ajuns cel mai lat pod din Europa in urma unei greseli de proiectare.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Bucuresti-_Pasajul_Basarab-cel_mai_lat_pod_urban_din_Europa_0_491351461.html#commentsPage-3

Latimea mare apare din cauza statiei de tramvai de pe pod.

Osiile metalice de la tramvai si tren permit pante de urcare de cca 3%, dar vehicolele cu pneuri pot urca si 8%. Solutia recomandata era un pod pe 2 niveluri, cu tramvai jos si masini sus, cum au facut multe tari, de multe zeci de ani. Autoturismele nu intalneau tramvaiul. Tablierul ar fi fost mai rigid, statia tramvaiului nu ar fi fost atat de sus. Iar rampele nu ar fi fost atat de lungi, nici asa apropiate de cladirile existente.

Acum, nu putem decat sa fim multumiti ca a fost terminat si va fi dat in folosinta. Dar sa ne fudulim ca este cel mai lat din Europa ar fi o mandrie de capra raioasa, cu coada sus.


Published on June 02, 2011. 38312 views. 4 comments