In orice oras ai calatori, ti se prezinta mostenirea culturala de care localnicii sunt mandri.

Singura capitala europeana distrusa pe timp de pace, Bucuresti este si singurul loc unde edilii se lauda cu distrugerea mostenirii culturale. De care sunt mandri si direct interesati.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-dispar-casele-monument-proprietarii-imobilelor-nu-dau-doi-bani-pe-justitie-950034.html

Privim cum dispar ultimele elemente ale splendidului oras al bunicilor nostri.


Parfumul lui era combinatia de vechi cu nou, de european cu oriental, cu viata tihnita in case de moda veche, cu gradini mari si multa vegetatie.

In 1996 a fost un concurs important de urbanism, « Bucuresti 2000 ». Personalitàtile din juriu au descoperit cu plàcere arhitectura anilor 1935. Vicepresedintele Fumihiko Maki era de-a dreptul surprins : « Nu as fi crezut cà în 1937 Bucuresti-ul era mai modern decat Tokyo ».

Dar Romania a trecut printr-un cataclism antropologic. Din 1947, 2% din populatie a fost lichidata. Pentru construirea Omului Nou, au fost adusi conducatori din drojdia satelor.

Dupa 45 ani de comunism inept, au urmat 22 ani de capitalism de Cumetrie Pecerista. Avem conducatori cu aceleasi origini, care nu isi iubesc orasul, nici comunitatea. Cu complicitatea unor arhitecti venali, au distrus orice le putea aduce niscai profit.

Masura in care elemente vechi sunt pastrate si puse in valoare da caracterul, precum si mostenirea culturala a unei comunitati. Studentii la arhitectura pot invata o alta atitudine din unele emisiuni ale Discovery Travel& Living, absenta la arhitectii romani activi, majoritatea mercantili si primitivi. Mai degraba decat de la unele cadre ale UAUIM.

Din pacate, 19 din 20 de constructii noi uratesc si aglomereaza zona.

Poate doar criza ne va ajuta sa regasim adevaratele valori.

http://www.lemonde.fr/m/article/2011/11/18/architectes-en-deconstruction_1605135_1575563.html

Oamenii trebuie sa inteleaga : Constructiile faraonice nu aduc mii de locuri de munca. Ele aduc cheltuieli nesabuite. Fara limita si fara acoperire.

http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/11/19/des-folies-en-espagne_1606380_3214.html


Published on November 20, 2011. 24625 views. 0 comments