Scriptic, PSD a castigat cu 87 mii de voturi. Ca fapt divers, au fost 300 mii voturi albe, zise trendy, din fuga de responsabilitate, care ar fi intors scorul. Capul plecat sabia nu-l taie ! Sub stapanire turca, germana, rusa ori comunista, oamenii au fost antrenati sa isi ascunda sentimentele, sa minta si sa fuga de responsabilitate. Obiceiuri impamantenite au rabufnit in tranzitia murdara.
Am fost in alte tari. Nu am vazut bannere nesfarsite platite fara rusine din bani publici pe care apar mutre buhaite cu zambete false.
Fiecare familie a platit cam un milion vechi pentru alegeri.
http://www.romanialibera.ro/a140894/145-milioane-euro-cheltuiti-in-campania-electorala.html
Cele mai mari cheltuieli la procent obtinut le-a facut PNL urmat aproape de PSD.
Si manipularile nu au schimbat optiunea populara. Diferenta exit-poll fata de rezultate are explicatii psihologice. M-au frapat unele cifre. Erau judete cu 25% prezenta la vot, cu PD-L+PNL la dublu cat PSD, fata de prezenta 40-50% in alte judete, unde PSD aparea dublu cat PD-L+PNL.
Prezenta mare a fost unde baronii locali PSD au mare putere. O treaba in Ilfov a facut sa vad ca in Voluntari existau doar afise PSD. In Constanta, Dolj si Vrancea era aceasta situatie, pare-se, de la manipulare la frauda. O fi normal ? Sondajul exit-poll are intrebari la iesirea de la vot. In judete cu prezenta mare, satenii au fost dusi cu alai, in autobuze, sa voteze PSD. La iesire au zis PSD chiar daca votasera altceva. Stiu ei mai bine de ce.
Sondajul exit-poll a consemnat raspunsul, la BEC s-a consemnat votul real.
Aud ca ar fi fost ceva similar in jud.Dambovita, in organizarea PD-L.
In fisele BEC sunt 18,4 milioane alegatori ! De unde i-au scos ? La 21 milioane locuitori cu speranta de viata la 73 ani, cei sub 18 ani sunt 25% . Nu raman 16 milioane ! Nu vorbim de milioane de romani plecati sa lucreze peste granite.
Dupa rezultatele la alegeri, ne intereseaza evolutia politicii pana la intrarea in Schengen, cu trecerea tarii la moneda Euro si mai putin cine ne guverneaza in urmatorii patru ani. Sistemul semi /uninominal de vot ne-a aratat saracia partidelor. Unde sa gasim 500 de parlamentari si ministri, foarte buni toti, la fiecare 4 ani, din populatia activa de 7 milioane.
Pentru curiosi, lista celor alesi apare aici :
http://inconstantin.ro/2008/12/02/alegeri-parlamentare-2008-lista-cu-deputati-si-senatori/
Sunt excesiv de multe locuri in Parlament pentru resursele partidelor noastre.
Organele legislative ale statelor au si tampiti, nu doar in Romania. Apar si in Congresul SUA, tara cu populatie de 15 ori cat a Romaniei, dar cam cu acelasi numar de alesi !
Progresul e vizibil : PRM si PNG eliminate, dispar poeti de curte din Barca si Butimanu. S-au mai trezit oamenii, dar nu suficient. Acei cu clase primare au votat in proportie de 60%, cei cu bacalaureat de 32%, iar cei cu studii universitare in proportie de 17%. Alesii sunt, fireste, dupa asemanarea alegatorilor. Cei cu fumuri vor intelege ca lasand altora decizia isi pericliteaza propria situatie si mai ales a copiilor lor. Poate vor actiona mai responsabil.