Regasirea pozelor vechi pune probleme dupa ani, daca nu mentii ordine in pastrarea lor. Ani de zile am pastrat filmele taiate in calc pliat.
Sleevere nu existau. Calcul este o hartie translucida, fara sulf in compozitie. Sulful din hartie are efecte neplacute in timp asupra cristalelor de argint, pe care le pateaza in culoare bruna.
Pe calc am putut nota data exacta, locul, numarul filmului, developarea, etc.
Numerotarea cliseelor am preluat-o de Ansel Adams : primele 2 cifre, anul. E greu sa faci poze mai mult de 100 de ani, sa ai nevoie de 3 cifre. Urmatoarele 2, numarul filmului pentru alb-negru, putini amatori trec de 100 filme pe an. 3 la negativ color, de la 100 in sus. Ultimele 2, numarul cliseului pe film, sa poata fi regasit, cu o litera pentru format.
Filmele au fost copiate in planse contact care pot fi consultate fara a atinge negativele. Daca stiu exact anul, rar imi ia mai mult decat un minut pentru a regasi o poza anume.
O problema complicata apare cu diapozitivele. Puse in rame si proiectate, au fost mutate de zeci, poate sute de ori in timp. Daca filmele occidentale aveau marcate pe rama data, Orwo developate local n-au nici-un reper.
La poze facute de peste 20 ani, daca subiectul m-a interesat, de multe ori stiu multe detalii, mai putin anul exact. Sunt si imagini, pierdute in negura timpurilor, la care precizia datarii e de +, -5 ani.
Ma uitam cu interes la cateva diapozitive din timpul facultatii, pozate cu celebrul Fed. De unul am aflat din blogul domnului Galmeanu ca este facut in 1964, septembrie stiam si eu.
http://blog.alexgalmeanu.com/?p=1350
Aveam 19 ani proaspat impliniti si Jaguarul tipe-E mi se parea fermecator. Chiar era o splendoare pe langa un Moskvici culoarea oului de rata.
Si comentariile celor care au privit aceste poze la :
http://patrasconiu.blog.cotidianul.ro/2009/01/30/excelent-bucuresti-1964/
Sunt destul de sceptic privind incarcatura de istorie a acelor poze, facute cu subiecte care au frapat un american. Arata saracie evidenta, insa oameni cu alta educatie si alta morala. Pentru ca tara era condusa in directie gresita, saracia iesea in evidenta si mai tare in 1975.
Cat priveste eleganta, de departe bucurestenii pareau imbracati cu lucruri asortate cu gust, dar de aproape calitatea acestora era deplorabila. De la sfarsitul liceului remarcasem ca cineva poate purta elegant haine ponosite, in timp ce altul, imbracat in haine de buna calitate, poate fi si ridicol, daca il jeneaza asta. Se simte diferit, un sentiment care ii afecteaza pe unii adolescenti.