en en | ro ro

Dinozaurii au disparut datorita racirii bruste, in urma impactului unui asteroid pe Terra. Dar oamenii si-o fac cu mana lor.
Iarna nu-i ca vara, a spus un clasic in viata. Nici cu vara nu te poti juca, am avut temperaturi de +40 C inca din iunie. Incalzirea globala, luata in zeflemea de marii poluatori, incepe sa isi arate coltii. O simtim pe pielea noastra, de saptamani. In Slobozia nu a plouat de 3 luni, spune un cunoscut. Vom avea cateva luni de calduri mari si seceta.
Nu e deloc placut, dar aceasta pare a fi realitatea. Cum putem trece peste acest interval ?
Aerul conditionat este o solutie pentru oameni in varsta, sensibili la caldura. Consumul exagerat de energie are si riscuri : cade reteaua, sau creste factura.
Avem o casa veche, cu inertie termica mare. Dormim in demisol, sunt 7 grade mai putin. Si bordeile strabunilor erau mai adaptate la caldura torida decat blocurile din beton.
http://www.expres.ro/article.php?artid=311388
Aproape ca-ti vine sa regreti viata stramosilor din pesteri. Un week-end la Scarisoara ar fi un vis, care iti poate salva viata :
http://www.adevarul.ro/articole/40-de-persoane-au-murit-in-sud-estul-europei-din-cauza-caniculei/317099

Masurile de protectie sunt clasice : haine largi de culoare deschisa din bumbac. Mers mai mult pe la umbra ; palarioara alba te fereste de insolatie. De evitat deshidratarea, o sticla mica de apa este solutia comoda. Nici contactul cu prea rece nu este recomandat.
Cate idei trebuie schimbate. Masinile negre sunt o pacoste. Se incing la soare. Stiti povestea (reala) cu dobermanul de paza, mort in Mercedes. S-a lungit Patronul la vorba sau doamna la cumparaturi. Nici nu sunt vizibile pe intuneric. Sunt de preferat masinile deschise la culoare. Promit sa iau si teleobiectiv, tot de culoare deschisa.

Dar ce vor face oamenii simpli din Romania profunda ?
Unii se vor chinui rau de tot. Deja isi vand vitele pe mai nimic. Nu au cu ce sa le hraneasca. Nu le ajunge apa nici lor. Se mai bucura, saracii, de cate o actiune electorala :
http://www.jurnalul.ro/foto.php?albumId=1015
Dar se vor adapta.

Am vizitat monumentul lui Ataturk la Ankara. Nici nu stiam ce viziune puternica a avut. A scos Turcia din Evul mediu si a impins-o spre modernitate. Turcii il venereaza pur si simplu. Dar ce legatura are cu subiectul ? La monument sunt soldati, care stau de garda timp de o ora. Sunt imbracati in uniforme traditionale inchise, stau 10 minute nemiscati, apoi se schimba.

Ataturk%20uniforma%20inchisa.JPG

Unul singur sta in soare, nemiscat, o ora intreaga. Ei bine, acela este imbracat in alb !

uniforma%20alba%20Ankara.jpg

Daca s-a adaptat armata turca, se vor adapta sigur si romanii.
Bine ca mai ploua, la munte si la mare. Pe camp mai putin.
Dar ce simplu ar fi sa refaca sistemul de balti ale Dunarii, distrus de furia prostiei anilor 1955, care ar fi redus inundatiile catastrofale si desertificarea Baraganului.

Publicat în 29 iunie 2007. 5589 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   » martie 2024  (0)
   » februarie 2024  (0)
   » ianuarie 2024  (0)
   » decembrie 2023  (0)
   » noiembrie 2023  (0)
   » octombrie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss