Faceam de mult poze, dar am invatat bazele fotografiei din Franta.
In aug.1968 imi dadeam diploma la Institutul de Arhitectura.
In mai 1968, la Paris fusese o revolutie maoista a studentilor.
http://en.wikipedia.org/wiki/May_1968
In urma protestelor, facultatea de Belle-Arte si Arhitectura din Paris a trimes in fiecare tara din Europa 2 studenti, sa vada daca pot prelua din sistemul de invatamant local. Am intalnit pe strada 2 francezi de 1,90m. Avand reviste franceze in mana, m-au intrebat unde-i facultatea de Arhitectura. Veniti dupa mine baieti, le-am raspuns.
Facultatea din Bucuresti era pustie, doar promotia mare era acolo la lucru. Dupa ce am sustinut diploma, i-am acompaniat intr-o excursie prin tara. In 1969 i-am reintalnit la Paris. Cu Didier am ramas prieten pe viata. Gilles s-a prapadit in urma unui accident auto, dupa 5 ani. Fratele sau lucra laborant la Paris-Match, si normal, visa numai fotografie. El mi-a prilejuit sa particip atunci la un concurs de selectie. Erau 3 probe : creativitate, portofoliu si o discutie. Nu aveam portofoliu la mine, totusi am participat.
Am primit un Mamyia C220 TLR. Mi se parea incomod. 12 clisee sunt putine, trebuia sa faci tot filmul in 2 ore. Am facut cateva poze banale, privite cu bunavointa.
Mult mai interesant a fost interviul.
Am aflat multe lucruri, de care atunci nu aveam habar.
Ce proiecte ati abordat si ati dus pana la capat ? Proiectele sunt singura cale fotografica de a urca pe scara maiestriei, de a fi recunoscut public si de a-ti defini un stil. Ce va intereseaza si de ce ? Cum abordati fotografiile ca sa obtineti o redare proaspata ? Stiti ca trebuie sa obtineti fotografii complet diferite de ale celorlalti ?
Cum in 1975 l-am cunoscut si acompaniat personal pe HCB, influenta apare evidenta.
Intre timp au trecut 40 de ani. Desi arhitect, nu fotograf, am retinut si aplicat o parte dintre acele precepte de la Life-Magnum. Stiti cumva altele mai bune ?
Pe internet pare a avea dreptate cel mai agresiv, nu acel care intelege.
Dar nu vi se pare ciudat ca fotografia romana este atat de prost vazuta ?
Cu mult sub cea ungara, chiar sub cea bulgara ? De ce ne mai imitam stupid inaintasii ? Dvs nu stiti ca Romania a promovat exclusiv pseudo-fotografia, timp de 50 de ani ?
Competentele reale sunt contestate in aceasta tara.
In orice domeniu este lipsa de oameni care se pricep sa faca bine ceva, la inalt nivel.
http://www.adevarul.ro/articole/in-cautarea-unui-om-bun.html
E ceva gresit in modul nostru de a trai, munci si comunica. Ar trebui s-o luam de la inceput. Am primit libertatatea, impreuna cu vulgaritatea si cu incompetenta.
Cine ne mai scapa de acestea 2 ?
Priviti la orice forum de fotografie, sau oriunde doriti. 95% fac pozele la fel. Si incearca sa isi prezinte rezultatele ca mari reusite, desi majoritatea sunt poze scolaresti nedibace.
In loc sa incerce sa faca fotografii deosebite, mai interesante, romanii vor sa isi valorifice superior cliseele rebut. Acum ! Vecinii nostri nu au avut profesori atat de Priceputi in prezentarea rebuturilor ? Asta ar fi doar una dintre cauzele de fond.
Ati auzit vre-odata de succese renumite si performanta pe calea minimei rezistente ?
Noul presedinte american schimba acum si sefii militari care nu au facut performanta.
http://www.time.com/time/politics/article/0,8599,1897542,00.html
Fotografii spontane si sugestive sunt greu de facut. O privire proaspata se obtine doar cu intelegere si anticipare, dar si ajutat de prospetimea fizica a tineretii. Tinerii Grozavi ar putea cauta raspuns la acele intrebari, in loc sa bata campii, ca sa isi sustina Operele.
Chiar daca unii dintre ei vor ajunge pozari celebri, mai au enorm de muncit pana atunci.