en en | ro ro

Am facut o cura de declansari cu obiective normale si diafragme deschise. In 10 zile am folosit in special f: 2, daca nu chiar f:1,4. Am probat cele 5 obiective, 4 dintre ele erau manual focus (Mf). Foarte bune, toate, mai ales pe film. Pentru a poza subiecte mobile in lumina redusa, ajustarea lor este dificila. Reglarea manuala a distantei devine frana pe aparate Dslr. As zice spre imposibila, daca obiectivele sunt deschise la maximum.

Al 5-lea este AutoFocus speed, AF-s. Cu obiectivul G AF-s poti sa nu-ti faci griji. Peste 80% din cliseele cu diafragma deschisa ies bine puse la punct, daca nu ai facut greseli. Fata de 80% neclare vadit, facute cu obiectivele Mf. La 35 f :1,4 cifra se imbunatateste intrucatva. Interesant, ideea de a compara aceste obiective mi-a dat-o dl.Alecsiu /F64.
Proba obiectivelor am inceput-o pe aparate cu film. Pe F2 si F3, se vede direct ca Planar e mai bun in zona 1,4-2. Merge perfect pe batranul meu F2 /1974. Are si furca de cuplare.

1_4%20Planar%20_F2%2074.jpg

Vizarea pe F2 si F3 este o joaca. Am fost impresionat de optica Zeiss impecabila.
Dar vizarea aparatelor digitale nu se apropie de cea a modelelor profesionale pe film.
Rezultatele pe digital cu obiective Mf sunt mediocre, sau mai rau. Folosirea lor pe digital devine un chin. Cu aparat fixat pe trepied, folosind telemetru electronic si reglari multiple, am reusit reglari perfecte a distantei la aceste obiective, sub 4 din 6 ! 50mm AIS Nikkor se regleaza mai precis, desi nu e atat de contrast. Nu stiu de ce. Poate din aceasta cauza : pozele neclare cu Planar i se par acceptabile telemetrului electronic ?

Si am folosit aparate cu vizare buna : D700 digital. Si minunata la F2 si F3 pe film. Daca luam un pentamirror, procentajul de poze clare cu obiective Mf cobora spre 0. Sa fie clar, vorbesc despre fotografii cu diafragma larg deschisa si subiecte mobile.

Un obiectiv deschis la 1,4, care lasa sa treaca atata lumina (50%), este conceput pentru a fi utilizat cu subiecte mobile, in lumina redusa. Cel putin asa consider eu.
Daca subiectele sunt exclusiv imobile, poti folosi si trepied. Nu mai ai nevoie nici de f : 2.

Si sunt surprins de precizia AF-s G Nikon. Desi pare mai incet in zona macro, procentul de poze corect reglate este impresionant, si in conditii dificile. Macar 80%, fata de 25% in cel mai fericit caz, la cele manuale. Sunt foarte multumit de noul 50mm G AF-s. Este mai precis la reglaj decat l-as regla eu. Tot ma cearta sotia ca sunt prea comod. Dupa 60, nu merita sa te mai Joci cu scule incomode. M-am simtit putin ca cei de la Mythbusters :

http://dsc.discovery.com/fansites/mythbusters/mythbusters.html

Aveam o dorinta si am descoperit ca este inca mit nerealizabil.
Am cumparat D200 pentru a putea utiliza obiective vechi Nikkor.
Am observat ca 90% dintre pozele facute cu acestea erau neclare.
Am renuntat intai la diafragmele prea deschise, apoi la obiective Mf pe digital.

Am vazut ca multi se pacalesc. Am vazut poate zece tineri la VIP cu Summicron /R pe Canon si Nikon, incantati de obiective. Dar le manuiau nesigur, focusand la intamplare.

Publicat în 07 septembrie 2009. 5785 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   decembrie 2023  (0)
   noiembrie 2023  (0)
   octombrie 2023  (0)
   septembrie 2023  (0)
   august 2023  (0)
   iulie 2023  (0)
   » toata arhiva

rss