en en | ro ro

Important indice de cultura al unui popor este procentul acelor cu toti bunicii alfabetizati. Bunicii isi cresc nepotii. Le transmit mostenirea lor culturala, buna sau rea. Trebuie sa inteleaga si ei anumite lucruri. Pentru nepoti, relatiile cu bunicii intaresc radacinile in cultura locala. Miscarile de populatie, smulsa de la locul de bastina, au creat o patura de dezradacinati.
Fie ca au fost prilejuite de industrializarea socialista, de exil fie economic sau politic, au avut efecte similare. Reperele de cultura pierdute au dus la instabilitate, in orientarea celor plecati, dar si a generatiilor urmatoare.

Puternica emulatie, competitie dura pe piata vestica, unde castigatorul, varful profesiunii ia totul, da un procent de persoane inadaptate. Care nu suporta presiunea bine. Sau nu sunt suficient de competente pentru a-si pastra pozitiile. Extremisti islamici fanatici, nascuti in Anglia sau SUA, cu facultati facute in occident, fara succese profesionale, sunt un exemplu graitor. Si romani plecati, cu sau fara succes, au sentimente de dezradacinati. Dar si copiii lor, crescuti si educati acolo.

Vedem si aici generatia care a pierdut reperele, inlocuite cu vulgaritate si agresivitate, promovate de posturi de televiziune. Oamenii simpli dintr-o tara saraca, de fapt saracita din interese, fac totul, sa isi intretina decent familia. Copii lor, grupati in bande de cartier, ii admira pe profitorii nesfarsitei tranzitii tulburi, dar si pe liderii de carton, primari care Este si alti atleti ai mitocaniei.

Au fost acordate premiile Pullitzer pentru anul 2006 :
http://www.pulitzer.org/

Publicat în 18 aprilie 2006. 3252 vizualizari. 0 comentarii

Adauga comentariu
*
*
*
campurile marcate cu (*) sunt obligatorii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2020  (0)
   iunie 2020  (0)
   mai 2020  (0)
   aprilie 2020  (0)
   martie 2020  (0)
   februarie 2020  (0)
   » toata arhiva

rss