en en | ro ro

In 20 septembrie 2009 se implinesc 550 de ani de atestare documentara a capitalei. Vor fi manifestari diverse. Si mie mi s-au cerut materiale pentru publicatii. O idee a asociatiei Bucurestiul meu drag ar fi descrierea orasului la aniversarea a 600 de ani. Recunoscator d-lui Barsan pentru ideea incitanta, imi permit sa fac si eu speculatii.

Nu stiu exact cum va fi, dar am sperante. 50 de ani in Uniunea Europeana speram sa lase urme vizibile, iar Bucurestiul sa capete calitatile marilor orase, unde mahalaua seamana a centru. Blocurile cenusii facute cu Harnicie sub comunism vor trebui reabilitate. Cablurile ilegale, care fac orasul sa semene a Mumbay, poate vor dispare. Orasul va fi mai curat si mai armonios.
Capitala va trebui pe de o parte sa se modernizeze, pe de alta parte sa revina la conditii mai bune de locuit, eliminand specula imobiliara si promovand spatii publice placute si spatii verzi, ca sa asigure un climat uman in metropola aglomerata.

Autostrazile si centurile degajate vor mai decongestiona traficul in jurul oraselor mari. Dar mai multe strazi /centuri, autostrazi, inseamna si mai multa circulatie. Tipul de comert va trebui schimbat. Va fi restrictionat /limitat accesul camioanelor mari.
Circulatia in capitala dorim sa devina fluida, daca nu excelenta. Foarte probabil, inelul principal central va fi inchis pe traseul Mihai-Bravu, Stefan cel Mare, viaduct Titulescu-Orhideelor, Grozavesti, Panduri, Viilor, etc. Un tramvai rapid va parcurge acest inel, in conditii mai bune decat autoturismele. Si traversand orasul fara a trece prin centru.

O intrare alternativa in oras prin nord, se va face pe artera Buzesti-Hasdeu-Uranus, propusa sa treaca intre Casa Poporului si viitoarea Catedrala, posibil a fi deja inceputa la acea data. Probabil ca acea zona mare va fi mult schimbata.
Zeci de hectare demolate in 1984 si impresurate cu zidul Casei Poporului vor fi redate orasului, si bucurestenilor, desi conducatori actuali se mai opun inca cu strasnicie.

http://www.cotidianul.ro/nastase_the_wall-90941.html

O dovada a interesului dezvoltatorilor in zona este hotelul Mariott, zona interesanta de la Piata de flori si fosta Vama a marfurilor.
Dar aceste schimbari in bine nu vor avea loc decat cu altfel de edili, responsabili.

Am propus schimbarea in viitor a impartirii administrative actuale, complet arbitrara. Erau propuse 24 viitoare unitati administrative, alcatuite pe criterii normale si o vreme grupate in 6 sectoare, diferite ca limite. Cu 4 viceprimari fiecare, care sa se ocupe direct de una dintre unitati. Si sa cunoasca problemele reale, locale.
Acea plansa tinta a orasului a disparut din Planul de Dezvoltare urbanistica /PUG. Erau multi acei care nu doreau schimbarea, le tulburau interesele.

Fara a cunoaste probleme locale si tinte precise, dezvoltarile nu functioneaza.
Sper ca o impartire normala va fi propusa si dusa la bun sfarsit, de altcineva.
Mai sper ca locurile placute din oras sa ramana acolo, cu parfumul lor usor desuet. Doar ele sunt adevarata noastra mostenire culturala si sansa unor zone turistice cu adevarat interesante printre atatea cladiri urate si fara caracter.
Centrul istoric, mult timp neglijat si neingrijit, cu cladiri importante ale culturii noastre, va deveni, sa speram, o zona pietonala cu mici magazine si atractii reale pentru turisti. Mai bine pietonal printre case frumoase cu flori, decat printre santuri si gropi.

Cel putin astea sunt parerile mele de bucurestean. Si fost (1998-2001) arhitect sef-adjunct al orasului. Andrei Pandele, 63 ani

Publicat în 25 august 2009. 29241 vizualizari. 0 comentarii