Sau daca intelepciunea batranetii ar putea, spune un proverb francez.
Am scanat clisee din primavara 1973, cand fotografia a inceput sa ma preocupe serios. Si ce sa vezi. La 26, faceam poze, cum vad acum la altii. Prima tendinta in fotografie este the Easy way. Sa faci asa cum iti spun Specialistii ca e mai bine. Cum au aflat ei ca e Mai Bine. Cu obiectiv Flektogon de 20mm si cu tele de 300. Pentru ca E Banal Cu Normal, sau 35mm.
Foloseam mai ales efecte de lumina, reflexe pe texturi si in obiectiv, la peisaje greu accesibile. Am ajuns sa folosesc cele mai incredibile mijloace de transport, sa ajung la unele dintre ele. Imi vin in minte carutele cu coviltir, luate pe zeci de km, in zona rurala Caras-Severin.
Iata-ma pasager, in caruta cu coviltir si 3 generatii de tigani, intre sat Marga si targ Beutari. De unde urma sa iau trenul, pe calea ferata cu cremaliera dintre Beutari si Bucova, din pacate desfiintata prin 1975, cred. Pe care o regreta mai mult englezii.
Subiectul in fotografie este foarte important. Dar nu e cel mai important.
Lumina in fotografie este decisiva. Dar nu este prea bine sa fie singurul element al imaginii. Mai importante, pentru formarea creatoare, sunt abordarea, proiectul personal si explorarea, in cautarea unor redari sau interpretari unice. Si formarea stilului personal.
Un proiect propriu cu tema modesta, dar accesibila, te duce mai departe decat visele desarte. Ce sansa ai sa faci o imagine deosebita, in minunatul Canion Colorado sa zic, daca vii cateva ore, de la zeci de mii de km ? Fata de fotografii profesionisti care stau acolo. Vin zilnic, pe ploaie, pe ceata, pe viscol si pe lumini deosebite. Cu sanse mari de a prinde ultima raza de soare inainte de furtuna sau prima dupa ploaie, cu un curcubeu grandios. Sau dupa viscol.
Nu mai spun sa explorezi locul, ca sa gasesti ceva unic, unde sa poti reveni in situatia cea mai favorabila. Peisajul, unde calitatea tehnica e decisiva, nu este cea mai buna tema in formarea unui pasionat de fotografie. Fotografiile de peisaj ar trebui facute cat mai aproape de perfectiune. Panoramele largi vor fi invariabil dezamagitoare, in copii.
Nu va lasati inselati de imagini promitatoare (400x300px) pe monitor. Comparati-le cu mariri de 1 metru, dupa cliseu pe film 6x18cm, sau si mai mare. Nu ezitati sa faceti fotografii de peisaj, cand vi se ofera o oportunitate. Dar nu va programati vacanta numai dupa locuri promitatoare.
Reflexele in obiectiv se insira dupa sistem optic, nu dupa interes, salveaza uneori poza ratata, si te indreapta spre manierism. Ofera ocazia sa scrii ceva interesant, langa o poza banala. Cum vad mult prea des.
Pe scurt, dupa cum evolueaza, oamenii ar fi de 3 feluri :
Foarte multi nu pot invata decat din greselile proprii. Nu cred ceea-ce li se pare banal. Trebuie sa se loveasca singuri de pragul de sus. De care, unii din ei, nici nu il mai trec.
Majoritatea nu reusesc sa realizeze nici unde gresesc. Evolutia acestora e fara speranta. Sunt si cativa, putini, care pot invata si din greselile altora. Normal ca evolutia lor este accelerata.