en en | ro ro

Am primit raspunsul oficial. Am intrat totusi in Europa; din 2007 vom fi membrii UE, cu conditii ferme. Va fi un drum anevoios, ce nu poate fi parcurs cu ghizi, personaje legate de securitatea reconvertita. Romania are o mare problema. Politicieni adunati, dintre acei care dadeau cu subsemnatul la matusa Secu, si-au vazut 16 ani doar de viitorul lor. Nu si de viitorul celor care i-au votat.

Greutati pe cap.jpg

Cel mai bine se vede asta in satul romanesc, ramas pe la inceputul secolului XX.
In Europa, agricultura e subventionata, dar viitorul taranilor romani pare sumbru. Bani europeni au ajuns doar la personaje sinistre : Iacubov, Trita-Fanitza, Culitza-Taratza, serviti de amabilul Hrebenciuc, specializat in comisioane. Astea sunt subiecte care nu ne intereseaza. Desi de ele ar putea depinde viitorul nostru. Ce-i asteapta pe oamenii simpli, avand cheltuieli mai mari, decat obtin pe recolta obtinuta ? Ca sa fiu sincer, nu stiu exact. O mare speranta ar fi evolutia, modernizarea satului romanesc, pastrand parte din obiceiuri si din cultura traditionala.

Dar si alte tari au trecut inaintea noastra peste economia de subzistenta.
Ei cum s-au descurcat? Cand Italia a fost unificata in 1864-71, 81% se ocupa de agricultura.
Doar 08% din populatie vorbea curent italiana. Restul folosea 38 dialecte regionale. Napolitani si venetieni se intelegeau doar cu dictionare in mana. Acum 85% vorbesc perfect italiana.
La un sondaj actual privind cauzele care au adus progresul evident actual, italienii au raspuns :
1. Autostrazile, construite de Mussolini, pentru afirmare proprie, au deschis Italia strainilor. Ele au favorizat turismul, dar au permis circulatia libera si rapida a localnicilor din diferite regiuni;
2. Turismul si bucataria traditionala locala au luat amploare progresiv, deschizand interes pentru diversitatea Italiei;
3. Radio si Televiziunea au avut un mare rol in atractia fata de limba nationala. Chiar si acum 33% invata italiana la scoala, ca doua limba, relativ straina acasa.

Romania ar trebui sa inteleaga, de la tara cu cea mai apropiata mentalitate, ca nu are sanse fara autostrazi si infrastructura. Doar baronii locali se simt mai protejati daca nu vin firme serioase sa le faca concurenta. Aceasta este cauza profunda pentru care consilieri interesati din ministere fac sistematic rapoarte impotriva unor investitii care pot aduce progrese accelerate.
Fara accese si informare e slaba sansa pentru infuzie de capital, necesara revigorarii economiei.

Si fotografii din Romania viseaza la momentul cand dotarile visate vor fi accesibile. In acest domeniu, progresul tehnic accelerat le da o sansa. Multe produse se ieftinesc cu 30% anual. Dar pe masura ce se ieftinesc, visele se muta spre modelele mai noi, mai performante, mai scumpe.

Publicat în 29 septembrie 2006. 4232 vizualizari. 0 comentarii

Adauga comentariu
*
*
*
campurile marcate cu (*) sunt obligatorii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2020  (0)
   iunie 2020  (0)
   mai 2020  (0)
   aprilie 2020  (0)
   martie 2020  (0)
   februarie 2020  (0)
   » toata arhiva

rss