La Institutul Francez Bucuresti am expus 21 imagini cu impresii de la Revolutia din decembrie 1989.
Dupa 16 ani, lucrurile se vad diferit. Ce se vede in poze? Debandada, balanta intre sentimente de frica, curaj, daruire, entuziasm si grija.
Nu se vad diversiunea si manipularea. Aproape banale, zicea un Binevoitor ?
Fotografii asa zise de senzatie, nu ma mai impresioneaza.
Prizonieri torturati, teroristi, ce-or fi fost, impuscati intr-o balta de sange inchegat, sunt neconvingatoare. Nu au fost facute atunci, ci maine la pranz. Sau cadavre si cosciuge la morga, cu rudele disperate.
Am pastrat covorul din cartuse trase si cartile incendiate la Biblioteca arsa.
De altfel noi, pe atunci, nici nu prea puteam fotografia orice.
Ma intrebau prietenii la vernisaj. Pe ce filme ai facut pozele? Pe Azo de 21 si 24, Svema 160 Gost si Orwo 22 Din.
Nu aveam nici-un film color; nici filme alb-negru de 400 n-aveam. Doar intre 100 si 160Asa. N-aveam un exponometru bun, nu aveam nici flash, era defect.
Pe 22 decembrie, noaptea tarziu cand afara se tragea in draci, a sunat cineva la usa la tata. Or fi teroristii ? Era fratele meu, medic la Paris, sef al misiunii Medecins sans Frontieres la Bucuresti. Aeroportul Otopeni era inchis. Venise cu un avion militar pana la Russe si de acolo cu camionul pana la Bucuresti. El mi-a adus 2 diapozitive Fuji 100. Am primit 2 filme Ektapress 800, de la un fotograf profesionist de origina romana; interesante de folosit, dar cu structura cam mare.
Cand ii aud pe unii tineri, disperati ca DSLR are noise la 1600, ma umfla rasul. Sa vad poze cu 6Mpx, marite 1,36m perfecte.
Dupa filmele murdare de la Revolutie, n-au fost probleme. Structura filmului, redata de scanner, a dat textura convingatoare.
Am primit complimente si de la Florin Andreescu, baiat Nevoias cu D1s Mk2.
Multi complici in fotografie erau la vernisaj, de Sf.Nicolae.
Nicu Cosniceru a fost, desi astepta invitati acasa.
Pe cativa nu-i vazusem de mult. Era Costica Vaduva, caruia i-au smuls la Universitate aparatul din mana, cu 35 pozitii facute. Dan Dinescu, mai fricos, statea atunci cuminte acasa. Mai erau multi altii din vechea garda.
"De Craciun ne-am luat ratia de libertate", se spunea in 1989.
Doar nu trebuia sa ajungem ca sub Pol-Pot, care a ucis milioane de cambodgieni in doar 4 ani. Noi am trait o perioada anormala 44 de ani.
Sufletele oamenilor au fost distruse putin cate putin.
Aceasta expozitie aduna cateva marturii dintr-un moment de descatusare.
Cele 21 de poze pot fi vazute doar pana miercuri, cred.
Institutul Francez se inchide pe perioada sarbatorilor de iarna.