en en | ro ro

Popor de ciobani, ascunsi prin munti, sa nu ne gaseasca turcii si tatarii, mancam branza de pe vremea dacilor. Sunt putine cuvinte cu origine dacica dovedita : branza, viezure si manz. S-au trezit catziva ciumpalaci, cum bine le zice conu Dinu, care vor sa ne europenizeze cu de-a sila. Dumnea-dansii, capete patrate, li s-a nazarit ca asta ne lipsea : sa nu plimbe branza peste 30km. S-au dat in stamba, poate in favoarea unui producator de ambalaje reciclabile.

Dar poate ca ei au dreptate. O fi periculoasa branza.
De la consum excesiv de branza, trebuie sa se fi iscat Crima din Baltagul, daca ma gandesc bine. Si balada Mioritei a plecat tot de la branzo-dependentza. Va inchipuiti cat de periculos este in Franta. Au omologate 437 de branze diferite. De capra, oaie si vaca, umede si uscate, grase, slabe, sau chiar fermentate. Si in Trei intr-o barca (fara a mai socoti cainele) erau tratati cei slabi de plamani, la aer tare, unde era ingropata acea branza atat de frumos mirositoare, incat nimeni nu mai putea sa o suporte.

Si noi ne descurcam cu branza, chiar neambalata.
Cas, telemea (Braila, Dobrogea) si urda, branza de burduf de Bran sau cascavea afumata sunt cateva variante de Otravi locale. Sambra Oilor si Napustita sunt manifestari locale de bucurie, cand sev urca si coboara oile de la munte. Nu pare ceva ne-european. Poate asta ar fi brandul nostru potrivit de tara. Facem de milenii down-load si upload de oi.

upload%20oi%20in%20barca.jpg

Napustita%2084.jpg

Iar vizibilitatea internationala apare de unde nici nu speri.
Kazahstanul a platit inutil reclame la CNN. Si s-a pomenit asaltat de turisti si ziaristi straini, de-abia dupa succesul filmului Borat. Care mai degraba sterge pe jos cu imaginea tarii. Guvernul din Alma-Ata a renuntat sa se judece cu producatorii filmului, cum intentiona initial. Vorbiti-ma de rau, vorbiti-ma de bine, dar vorbiti despre mine ! cum bine zicea Sarah Bernard.

Suntem atat de ciobani, incat multi romani viseaza sa nu mai fie condusi de Popeye, the sailor man. Ci de B-Oier Jiji B_Cali, de la Steaua, care da case si miei. Numai daca este vre-un car de televiziune in functiune, pe aproape. Si daca nu, nu !
Daca branza e buna, poate fi si ambalata frumos. Sau vom cumpara branza pentru caini, ca alternativa. Pentru-ca, legal, nu poate fi interzisa comercializarea unui asemenea produs.
http://www.hotnews.ro/articol_63531-Joaca-de-a-Dumnezeu-alba-neagra-cu-taranii-care-vand-branza-in-piete.htm

Publicat în 27 ianuarie 2007. 4271 vizualizari. 0 comentarii
 
Pagini
   » Biografie
   » Contact

Categorii
   » Lumea
   » Actualitate Ro
   » Personal
   » Noi
   » Fotografie
   » Blog vechi
   » Performanta

Arhiva
   iulie 2021  (1)
   iunie 2021  (0)
   mai 2021  (0)
   aprilie 2021  (0)
   martie 2021  (0)
   februarie 2021  (0)
   » toata arhiva

rss